Zámeček Belvedér

Zámek, 691 42, Valtice, Tel.: +420 724 979 145, valtice@brno.npu.cz
Valtice/Památky - Valtice


Popis místa
Lovecký zámeček Belvedere stojí v Lednicko-valtickém areálu při Bezručově aleji, na Liščím vršku, na okraji Valtic. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. V roce 1996 byl celý lednicko-valtický areál včetně Belvederu zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V součastnosti prochází zámeček rekonstrukcí a je veřejnosti nepřístupný.

Zámek, 691 42, Valtice
Telefon: +420 724 979 145
E-mail: valtice@brno.npu.cz
Web: http://www.zamek-valtice.cz/historie-1/belvedere/

Naplánovat trasu

V jednoduchosti je krása. O tom svědčí zámeček Belveder, vystavěný na severním okraji Valtic Josefem Hardmuthem. Příkaz knížete zněl „postavit pěknou bažantici“ a architekt se tohoto úkolu zhostil víc než dobře. Hospodářský objekt navrhl tak, aby se líbil nejen bažantům, které zde páni hodlali chovat, ale i stavebním oborníkům. Šlechta, jež sem čas od času zavítala, byla okouzlena překrásným výhledem. Nedaleký Mikulov, obklopený lány vinic a skalami Pálavy, tu má člověk jako na dlani.

Empírová budova byla vystavěna na Liščím vršku v roce 1802. Dobová literatura popisuje především interiér hlavního salonku, upraveného jako čínskou síň. Uprostřed seděl Číňan, obklopený druhy, sedícími na bohatě vyřezávaných sedátkách. Při zdech stály černé židle, vykládané perletí. Pokoj zalívalo tlumené světlo lampionů. Když nestačilo, rozzářil se skvostný lustr, pomalovaný čínskými draky. Stěny zdobily originální hedvábné obrazy. V některých pokojích Belvederu byly uchovávány sbírky cenného porcelánu; před branami se rozkládaly klece plné chovných bažantů.

V roce 1928 se plánovalo zámeček ještě víc zkrášlit. Měly sem přijít hedvábné tapety, které do roku 1882 zdobily čínský pavilon v Lednici. Ozdoba pocházela až z proslulého Versailles! K obnově Belvederu však nikdy nedošlo. Kníže nečekaně zemřel a práce byly zastaveny.

Později tu bylo založeno pracoviště Akademie věd a architektura budovy utrpěla necitelnými zásahy laiků.

V současnosti je zámeček v rekonstrukci, tak se snad jednou dočkáme jeho zpřístupnění.

Empírový zámeček nechal v areálu bažantnice vystavět v letech 1802-1806 kníže Jan I. z Lichtenštejna. Výstavbou byl pověřen jeho vrchní architekt Josef Hardtmuth. V roce 1894 vyhořel, ale byl znovu obnoven i s výmalbou. Po znárodnění po roce 1945 se stát o zámeček nestaral a ten chátral. Později se dostal do správy Akademie věd, která jej využívala jako své pracoviště. Zámeček však utrpěl neodbornými zásahy.

lovecký zámeček Belvedere na dobové rytině (kolem r. 1900)

Zámeček nesloužil jen šlechtě, ale také se zde chovali pávi a bažanti.

V současné době je zchátralý lovecký zámeček veřejnosti nepřístupný a měl by procházet rekonstrukcí.

Zámek prochází rekonstrukcí, exteriéry jsou omezeně přístupné.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz