Prášilské jezero



Popis místa
CHKO Šumava se pyšní unikátními ledovcovými jezery. Jedním z nich je i Prášilské jezero, které najdete jen kousek od obce Prášily. Místo s pohnutou minulostí, které bylo dlouho pro veřejnost uzavřeno, je opět zpřístupněno a vy tak máte možnost poznat krásu tohoto hlubokého karového jezera, které tvořila příroda po tisíce let.


Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jedno z pěti šumavských ledovcových jezer se nachází ve výšce 1080 m n. m. pod vrcholem Poledník. Prášilské jezero je už přes 10 tisíc let svědkem přírodních živlů i dějin českého státu. Vzhledem k tomu, že se nachází blízko pohraničí, nebylo dlouho zpřístupněno veřejnosti. Zdejší horské lesy využívaly vojenské jednotky ke svým cvičením především s tanky.

Jezero vše přečkalo a dnes je jeho plocha a okolí vyhlášeno klidovou zónou, ochraňující především kolonie tetřeva hlušce a řady chráněných rostlin. I přesto, že je v něm koupání zakázáno, stejně jako je zakázán sběr lesních plodin a hub v okolí, stojí díky své výjimečné kráse za návštěvu.

Při výletu k Prášilskému jezeru se můžete vydat poznávat i další krásy Šumavy, kupříkladu rozhlednu Poledník, Archeopark Prášily, Botanickou zahradu Prášily či se podívat na pravé americké bizony pasoucí se okolo Prášilského potoka.

Dostupnost:

  • pěšky - 4,3 km z obce Prášily po červené turistické značce
  • na kole - 18 km z Železné Rudy, 3,8 km z obce Prášily, odtud asi 600 m pěšky po červené turistické značce, průjezd kol po červené turistické značce je zakázán
  • autem - 20 km z Železné Rudy, auto nechte zaparkované v obci Prášily, odtud 4,3 km pěšky
  • autobusem - místní autobusy, zastávka Prášily je od jezera vzdálená 4,3 km

Původně se pod vrcholem Poledník nacházela dvě ledovcová jezera. Ta vznikla asi před 10 tisíci lety. Hlubší, Prášilské jezero se dochovalo dodnes, ovšem z mělčího jezera, které se nacházelo v místě dnes zvaném Stará jímka, se časem stalo jen rašeliniště.

Nikdy zde neprobíhaly velké úpravy jezera. Poslední doložené zásahy na jezeře se datují do roku 1883, kdy byla naposledy obnovována 9 metrů vysoká žulová hráz. Ač se již od 19. století uvádí kyselá voda jezera bez ryb, zůstaly zde zachovány buchanky i perloočka, zástupci tzv. velkého zooplanktonu.

Jezero a hlavně jeho okolí bylo v 19. a 20. století často negativně postihováno, ať už přírodními živly v podobě ničivých vichřic, či lidským faktorem, neboť zde fungovala tanková střelnice. Roku 1927 se ve vodách jezera utopil student O. Kareis, k jehož poctě byl vystavěn pomník na břehu.

V současné době je okolní les ponechán volné obnově a Prášilské jezero patří do klidového pásma, převážně kvůli hnízdiši chráněného tetřeva hlušce.

Typ Ledovcové, karové jezero
Rozloha 3,7 ha
Objem 275 000 m3
Maximální hloubka 15 m
Nadmořská výška 1080 m
Přítok vody  
Odtok vody Jezerní potok


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz