Černé jezero



Popis místa
Černé jezero je největší ledovcové jezero v České republice. Leží v nadmořské výšce 1008 metrů v překrásné přírodě pohoří Šumava. Jezero je často vyhledávaným turistickým cílem, dostanete se k němu po červeně a žlutě značené trase pro pěší a po cyklistické hřebenové trase ze Špičáckého sedla. Voda z jezera slouží k výrobě energie v přečerpávací vodní elektrárně, která se nachází mezi Černým jezerem a údolní nádrží pod ním.


Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jezero obklopují tmavé lesy. Na vodní hladinu hází stín, díky kterému se zdá, že má voda tmavou barvu – podle toho získalo jezero také svůj název. Nad jezerem se tyčí 320 metů vysoká jezerní stěna Jezerní hory. Dno je tvořené skálou, na které se ale už několik tisíciletí usazuje kal tvořený pylem z okolních stromů.

Černé jezero má dva přítoky, voda z něj pak putuje Černým potokem do Úhlavy a dále do Berounky, Vltavy a Labe.

Jezero se po roce 1950 stalo součástí pohraničního pásma a bylo veřejnosti nepřístupné, od 60. let bylo pak přístupné pod dozorem pohraniční stráže. V současnosti se k jezeru můžete vydat kdykoliv chcete, a to buď pěšky, nebo třeba na kole po vyznačených trasách.

Od roku 1911 je jezero spolu s nedalekým Čertovým jezerem chráněné, v roce 1933 se jezera stala součástí národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero.

Krása Černého jezera inspirovala celou řadu českých umělců, Jan Neruda o něm napsal Romanci o Černém jezeře, Adolf Heyduk U horského jezera, Jaroslav Vrchlický Černé jezero a Antonín Dvořák cyklus Ze Šumavy. Černé jezero bylo v 60. letech dějištěm předstíraného nálezu tajných dokumentů z druhé světové války, které do jezera v bednách nechala vhodit Státní bezpečnost.

Typ Karové jezero
Rozloha 18,43 ha
Objem  
Maximální hloubka 40,6 m
Nadmořská výška 1008 m
Přítok vody  
Odtok vody Černý potok

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz