Plešné jezero



Popis místa
Plešné jezero nese svůj název podle hory Plechý, pod kterou se nachází. Jezero v nadmořské výšce 1089 metrů vzniklo ústupem ledovce, po kterém zbyla čtyřicetimetrová čelní moréna a působivá jezerní stěna vysoká 250 metrů. Právě jezerní stěna je jedním z důvodů, proč patří Plešné jezero k nejvyhledávanějším místům z celé Šumavy. Nad severozápadním břehem stojí v nadmořské výšce 1311 metrů Stifterův památník, ke kterému vás dovede žlutá turistická značka.


Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Většina trasy k Plešnému jezeru vede po asfaltové cestě, ze které můžete pozorovat krásu zdejšího okolí. Od jezera si můžete klidně v rámci procházky zajít i do Rakouska, hranice jsou v bezprostřední blízkosti.

Podle pověsti je jezero bezedné a v jezerní stěně se ukrývá poklad, ke kterému se můžete dostat jenom jeden den v roce – skála se otevírá na Velký pátek.

Od jezera se po žluté turistické značce dostanete ke Stifterovu památníku, stojícímu nad severozápadním břehem. Více než 14 metrů vysoký obelisk zde vyrostl v letech 1867–1877 na počest šumavského básníka Adalberta Stiftera. Od roku 2006 vede k památníku strmá zážitková cesta s názvem Duch pralesa.

Stavitelem jezera byl Josef Rosenauer, který utěsnil přirozenou morénu jezera v letech 1789–1791 v souvislosti se stavbou Schwarzenberského kanálu. Na hráz byla přidána stavidla, která umožňovala regulovaný odtok pro plavení dříví. Z jezera se dalo vypustit až 177 tisíc metrů krychlových vody.

V polovině srpna 1868 navštívil Plešné jezero princ Jan Nepomuk ze Schwarzenberku, jeho návštěvu dodnes připomíná pamětní kámen, který je viditelný při nižším stavu vody.

Roku 1911 byla na hrázi vybudována Lucemburská chata, která se po roce 1948 stala majetkem pohraniční stráže. V roce 1989 byla však chata zbořena.

Typ Ledovcové jezero
Rozloha 7,48 ha
Objem 617 000 m³
Maximální hloubka 18,3 m
Nadmořská výška 1090 m
Přítok vody  
Odtok vody Jezerní potok

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz