Pískovna Mohelnický bagr

789 85, Mohelnice, Tel.: +420 583 452 111, info@regionmohelnicko.cz
Mohelnice/Příroda - Mohelnice


Popis místa
Těžbou vzniklá jezera, která se nacházejí v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Jezera jsou využívána jako zdroj pitné vody pro město Mohelnici a okolí, takže těžba a zpracování štěrkopísků, která je zde prováděna je vedena s maximálním ohledem na životní prostředí. (Zdroj: oficiální stránky Mohelnici)

Mohelnická pískovna se nachází asi 2 km od železničního nádraží Mohelnice směr Třeština. Tvoří ji dvě jezera, každé o ploše asi 0,4 km2. Jižní část jezera, která končí až u Moravičan, byla vyhlášena přírodní rezervací Moravičanské jezero. Také severní jezero lze využít pro koupání, a to jeho levý břeh. Voda je čistá i v parných letních dnech. Břehy jsou zarostlé stromy a trávou. Na mnoha místech jsou zátoky s oblázkovým dnem, které skýtají soukromí.

Pískovna byla v letech minulých využívána k těžbě. První zmínky o těžbě štěrkopísku na Mohelnicku pro průmyslové účely se datují k roku 1952 a to v území dnešního dobývacího prostoru Mohelnice I. V průběhu doby a v důsledku stále stoupající potřeby kvalitního štěrkopísku zejména pro betonářské účely došlo k rozšíření těžby i do dobývacího prostoru Mohelnice ( zde byla pro další těžbu zásadní přeložka toku řeky Moravy ) a dobývacího prostoru Moravičany, o celkové rozloze 202 ha.

V začátcích probíhala těžba korečkovými bagry, v roku 1969 byl uveden do dovozu drapákový bagr DB 4-L. Vytěžený materiál je dopraven čluny a tlačnými remorkéry do přístavu a odtud korečkovým elevátorem na dopravníkové pasy na surovinovou skládku. Z této je surovina zpracována ve stabilní technologické lince. Výslednými produkty je deset výrobků od písku, předrcené kamenivo až po kamenivo pro dekorativní účely o celkovém objemu cca 420 000 tun/rok. Výrobky jsou zákazníkům expedovány jak nákladními auty tak i po železnici.

 

Typ Jezero
Rozloha  
Objem  
Maximální hloubka  
Nadmořská výška  
Přítok vody  
Odtok vody  

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz