Kobylské jezero

691 11, Brumovice
Brumovice/Příroda - Brumovice


Popis místa
Kobylské jezero je jedno ze dvou poměrně nedávno zaniklých jezer jižní Moravy. Nacházelo se mezi obcí Kobylí, Krumvíř, Terezín a Broumovice.

691 11, Brumovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Svého času mohlo jít o největší jezero Českých zemí. Existovalo pravděpodobně od počátku holocénu; ve 30. letech 19. století (v době II. vojenského mapování) bylo vysušeno a přeměněno na ornou půdu pro pěstování cukrové řepy. Postupně se však v důsledku drobných tektonických pohybů a zanášení odvodňující říčky Trkmanky začalo jezero obnovovat a roku 1965 se znovu téměř naplnilo do původního stavu. Následným prohloubením odvodňovacích kanálů a rozsáhlými melioračními pracemi bylo Kobylské jezero natrvalo odvodněno.

První písemná zmínka o jezeru pochází z roku 1464. Jezero zaujímalo plochu asi 10 km2, bylo hluboké až 10 m a bylo bohaté na ryby. Bylo tvořeno brakickou (poloslanou) vodou a kolem se rozprostírala slaniska. Dnes na něj upomíná jen ryba ve znaku Kobylí, některé pomístní názvy (Jezero, Ostrůvek) a nápadně plochá kotlina někdejšího jezerního dna.

Typ Jezero
Rozloha asi 10 km2
Objem  
Maximální hloubka 10 m
Nadmořská výška 175 m
Přítok vody Trkmanka, Čejský potok, Spálený potok, Haraska
Odtok vody Trkmanka

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz