Jezero Velká Amerika

267 17, Mořina
Mořina/Příroda - Mořina


Popis místa
Velká Amerika (též zvaný Východní lom nebo lom Východ) je vápencový lom na území obce Mořina v okrese Beroun v České republice. Je největším ze skupiny zdejších lomů. Velikost lomu je asi 750×150 metrů. Hloubka lomu bývá udávána v rozmezí 67 až 80 m. Lom vytváří impozantní kaňon a je vyhledávaným turistickým místem. Byly zde natáčeny české filmy Limonádový Joe, Malá mořská víla a Micimutr.

267 17, Mořina
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.lomy-amerika.cz/

Naplánovat trasu

Nezkrotná, nebezpečná a po někdejším odstřelu přístupových cest prakticky nepřístupná - to je Velká Amerika. Pokud se postavíte v ranních hodinách na nově zřízenou vyhlídku (nedaleko parkoviště), spatříte sice zajímavou scenérii, ale to opravdové kouzlo má lom o necelé dva kilometry dál. Za správného směru slunce uvidíte nádherný kaňon s modrou vodou uprostřed. Její čistota je pověstná, o čemž vypovídá i množství raků.

Celý lom je obklopený lanem a bezpočtem cedulí zakazujících vstup. V místech nejzajímavějších vyhlídek je však touha po poznání u mnoha návštěvníků silnější, a tak kolem lomu je řada vyšlapaných cestiček i v zakázaném území. Bohužel, ne každý respektuje zdejší přírodu, a tak najdete odpadky v místech, kde rozhodně nemají co dělat.

Velká Amerika je nejenom krásná, ale také nebezpečná. Kolmé stěny s sebou nesou sesuvy, kvůli nimž zde byla v šedesátých letech ukončena těžba a každý rok připraví o život některého neukázněného návštěvníka. Mrtvoly na dně kaňonu jsou také jedním z důvodů, proč se majitel snaží zamezit přístupu. Jednou se dokonce vyjádřil, že do lomu vysadí medvědy.

Ve východní, výše položené a proto nezatopené části skládají lidé z kamenů různé obrazce a nápisy, proto se tato část nazývá „Obrazárna“.

Velká Amerika je přibližně 750 metrů dlouhá, 150 metrů široká a se započtením jezera má hloubku 67 m.

Typ Zatopený lom
Rozloha  
Objem  
Maximální hloubka 13 m
Nadmořská výška 335 m
Přítok vody  
Odtok vody  


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz