Jezero Mexiko

267 17, Mořina
Mořina/Příroda - Mořina


Popis místa
Mexiko, známý také jako Trestanecký lom, Deštivý lom, lom Schniloušák) je bývalý vápencový lom ležící cca 1 kilometr západně od obce Mořina. Nachází se kousek od Velké Ameriky. Není sice tak působivý, ale jeho návštěva znamená zacházku pár metrů z žluté turistické značky vedoucí na Malou Ameriku. Na dně najdete několik jezírek, přičemž stěny lomu jsou jedny z nejnebezpečnějších v oblasti.

267 17, Mořina
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.lomy-amerika.cz/

Naplánovat trasu

Malá a Velká Amerika a Mexiko jsou místa, kde se filmoval Limonádový Joe, ale také někdejší cílová stanice nepohodlných politických vězňů.

Nepopiratelný je pouze fakt, že pohledu na kaňony se jen máloco vyrovná a díky omezené přístupnosti si místo uchovává svůj neoddiskutovatelný biologický význam. Zdejší vodu si totiž oblíbili raci a četné šachty využívají netopýři jako své zimoviště.

Kolmé bílé stěny místy protkané červeným jílem v mnoha z nás vyvolají dojem amerického Grand Canyon. Na rozdíl od něj však nemůžete beztrestně projít mezi skalními masivy, ani se vykoupat v ledovém jezírku. Povolena je pouze oficiální cesta s vymezenými vyhlídkami, která vede po obvodu Velké Ameriky a kolem Mexika vás zavede až do Malé Ameriky. Přesto po cestě najdete několik míst s nádhernými vyhlídkami, od nichž mnoho návštěvníků neodradí ani všudypřítomné lano.

Ostatně leccos tady dává turistům najevo, že tu nejsou chtění. Oblastí vás má provést žlutá turistická značka, s jejímž vyznačením si autor příliš práce nedal. Místa, která jsou jasná, mají charakteristický symbol na každém kroku, nicméně nejedno rozcestí správné pokračování trasy úspěšně tají.

Mexiko si s sebou nese černý vroubek z minulosti, kdy v letech 1949 - 1953 sloužilo jako pracovní tábor pro politické vězně. Na nelidské podmínky a útrapy zde vzpomíná malý pomník.

Typ Zatopený lom
Rozloha  
Objem  
Maximální hloubka 80 m
Nadmořská výška 367 m
Přítok vody  
Odtok vody  

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz