Jezero Matylda

434 01, Most, Tel.: +420 476 100 294, info@tsmost.cz
Most/Příroda - Most


Popis místa
Matylda je uměle vytvořené neprůtočné rekultivační jezero v severozápadní části města Mostu v městském obvodu II. Souš. Vodní nádrž vznikla při rekultivaci zatopením bývalého lomu Vrbenský.

434 01, Most
Telefon: +420 476 100 294
E-mail: info@tsmost.cz
Web: http://www.matylda-most.cz/

Naplánovat trasu

Vodní nádrž vznikla při rekultivaci zatopením bývalého lomu Vrbenský. Na některých mapách je proto uváděna jako Vodní nádrž Vrbenský, jak se nádrž zpočátku jmenovala. Nyní se jmenuje Matylda, podle původního jména dolu z doby první republiky a jezero Vrbenský je označením pro menší plochu zhruba 500 metru severně od Matyldy. Jezero Matylda ze severu obklopuje silnice I/13 a z jihu Autodrom Most na rekultivované výsypce právě z tohoto dolu.

Na místě byl původně důl Matylda, který se po druhé světové válce prejmenoval na důl Vrbenský. Po skončení těžby začala rekultivace celého území. Stavba vodní nádrže byla zahájena v roce 1986, kdy byly upraveny těsnící vrstvy na dně budoucí nádrže. V roce 1992 se začala napouštět vodou z Nechranického přivaděče. Tento přivaděč slouží ke každoročnímu dopouštění vody.

Vodní nádrž má rozlohu 38,7 ha a průměrnou hloubku 3,5 až 4 metry a slouží k rekreaci, provozování vodních sportů i rybářům. Břehy nádrže mají plážovou a parkovou úpravu. Pláž je kamenito-písčitá, vstup do vody je možný po betonových molech.

(Zdroj: oficiální stránky Matylda most)

Typ Vodní nádrž
Rozloha 38,7 ha
Objem  
Maximální hloubka 4 m
Nadmořská výška  
Přítok vody Nechranický přivaděč
Odtok vody Bílina

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz