Jezero Laka



Popis místa
Jezero Laka zvané též Mlaka nebo Pleso je nejmenší a nejvýše položené šumavské jezero. Nachází se pod horou Plesná (jinak též Debrník). Jezero bylo dlouhou dobu pro turisty nepřístupné, ale o to víc se vyplatí se k tomuto krásnému jezeru ledovcového původu podívat. Vyznačuje se tichou lesní samotou a je obdélníkového tvaru.


Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Pojmenování Laka pravděpodobně pochází ze staročeského slova mlaka, což znamená močál nebo bažina. Alternativou může být latinské slovo lacus, označující jakoukoliv stojatou vodu, která je napájena svými přítoky.

Od ostatních šumavských ledovcových jezer se jezero Laka odlišuje rašelinným dnem a typickými rašelinnými plovoucími ostrůvky.

Hráz jezera Laka byla ve 20. století dvakrát zvýšena a doplněna stavidlem, které regulovalo průtok vytékající vody. Vypouštěná voda se využívala pro plavení dřeva a k pohonu strojů ve sklárnách v Nové a Staré Hůrce.

V létě roku 1947 se jezero Laka hřálo na výsluní filmařů. Filmovala se zde epizoda filmu Divá Bára na motivy povídky Boženy Němcové. Divá Bára ztělesněná Vlastou Fialovou se měla koupat v tajuplném jezeře. Nakonec se herečka nekoupala v ledové vodě osobně, ale byla zastoupena Aničkou Mauelovou, dcerou brusiče skla z Železné Rudy.

Typ Ledovcové jezero
Rozloha 2,53 ha
Objem 40 000 m³
Maximální hloubka 3,9 m
Nadmořská výška 1096 m
Přítok vody Jezerní potok
Odtok vody Jezerní potok

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz