Chomoutovské jezero



Popis místa
Chomoutovské jezero se nachází v Hornomoravském úvalu na území olomoucké místní části Chomoutov, 10 km severně od centra krajského města a 2,5 km severně od soutoku Oskavy a Moravy na pravém břehu prvně jmenovaného toku do jehož povodí náleží. Na jezeře jsou četné ostrovy. Jezero je využíváno k rekreaci a rybolovu. (Zdroj: Wikipedie)

783 35, Chomoutov
Telefon: Nevyplněno
E-mail:
Web: http://litovelskepomoravi.ochranaprirody.cz/

Naplánovat trasu

Jezero se skládá ze dvou vodních ploch označovaných jako Velké (nebo Větší) a Malé (nebo Menší). Větší jezero má tvar trojúhelníku a v jeho jižní části se nacházejí dva zalesněné ostrovy. Břehy jsou porostlé zelení a podél západního břehu vede místní komunikace a silnice Olomouc-Pňovice.

Jezero s blízkým okolím bylo roku 1993 vyhlášeno přírodní rezervací o rozloze 106 ha v rámci tehdy zřízené chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a je tedy také chráněné podle ramsarské smlouvy. Proti vysokému stupni ochrany tohoto jezera dlouhodobě protestují místní občané, kteří by na místě preferovali místo ochrany ptactva spíše zřízení přírodního koupliště. Ochranný statut jezera byl v roce 2010 změněn na Přírodní památku.

Již před druhou světovou válkou zde probíhala těžba štěrkopísku pro místní potřebu. Systematická těžba začala v roce 1964. V letech 1976 až 1987 bylo jezero využíváno k vodohospodářským účelům, za účelem výroby pitné vody. Poté došlo k přirozenému zhoršení kvality vody.

Typ jezero
Rozloha 85 ha
Max. hloubka 2 m
Nadm. výška 220 m


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz