Hromnické jezírko

330 11, Hromnice
Hromnice/Příroda - Hromnice


Popis místa
Hromnické jezírko na Plzeňsku zaujme svou tmavou načervenalou barvou, která je způsobena sloučeninami železa. Voda je navíc slabým koncentrátem kyseliny sírové, což zamezuje rozvoji života v jezírku. Unikátní jezírko vzniklo zatopením bývalého lomu, ve kterém se těžila břidlice už v 16. století. Od roku 1975 je jezírko s okolím přírodní památkou České republiky.

330 11, Hromnice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Jezero, které je hluboké až 18 metrů, vzniklo 60 metrů pod úrovní okolního povrchu. Jeho vodní plocha má rozlohu 2 hektary.

Nedaleko Hromnického jezírka stojí sousoší sv. Johana, sv. Jakuba a Ježíše Krista, které tu nechal postavit majitel dolů v roce 1814 na počest dvou horníků, kteří v dole zahynuli.

Těžba břidlice ve zdejším lomu je zmiňována už v roce 1578. Z vytěžené břidlice se vyráběl kamenec, který se používal v textilní výrobě jako bělidlo. V 19. století byla objevena možnost získávání z břidlice dýmavé kyseliny sírové, jejíž výroba tu začala v roce 1807. Když byl v Anglii objeven levnější způsob výroby kyseliny sírové, začala výroba v hromnickém lomu upadat, až v roce 1896 skončila.

Typ Uměle vytvořené jezero
Rozloha 2 ha
Objem  
Maximální hloubka 18 m
Nadmořská výška  
Přítok vody  
Odtok vody  


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz