Cábské jezero

, Tel.: +420 558 692 272
/Příroda -


Popis místa
Cábské jezero se nachází se v trojúhelníku mezi obcemi Malá Bystřice, Valašská Bystřice a známým a oblíbeným cílem turistů - turistickou chatou Vsacký Cáb. Poblíž pramene říčky Bystřička v oblasti malebných vsetínských hor. K jezírku nevede značená turistická značka ani cyklotrasa, ale pouze lesnická cesta údolím říčky Malá Bystřička.


Telefon: +420 558 692 272
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Cábské jezírko se nachází na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy a nachází, což řadu turistů mýlí a ti pak tuto část Vsetínských vrchů považují za Moravskoslezské Beskydy. K jezírku nevede značená turistická značka ani cyklotrasa, ale pouze lesnická cesta údolím říčky Malá Bystřička.

Neví se, proč tato uměle vybudovaná meliorační nádrž, postavená v druhé polovině minulého století obdržela statut jezera. Nicméně definici tohoto slova nesplňuje už jen proto, že je možno nádrž jednoduchým způsobem pomocí stavidla kdykoli vypustit, což je typická charakteristika pro rybníky a přehradní nádrže.

Jezero a jeho okolí je ideálním místem pro všechny romantiky. Už jen samotný přístup k nádrži buď cestami a pěšinami vedoucími letitým lesem, nebo cestičkou vyšlapanou v trávě míjející starobylou chaloupku a studánku ve stínu staleté lípy srdčité (Tilia cordata) navodí v člověku tu správnou atmosféru, aby posléze žasl nad nevelkou vodní plochou částečně zarůstající přesličkou (Equisetum sp.) a orobincem (Typha sp.), lemovanou vzrostlým lesem s roztroušenými osamocenými balvany roztodivných tvarů.

Vlivem vodního prostředí a specifických klimatických podmínek se zde vytvořil jedinečný ekosystém se spoustou vodních i suchozemských druhů. Kdekoli na břehu svádí kouzlo místa posadit se a vnímat přírodu, která je všude kolem.

Typ Jezero
Rozloha 0,15 ha
Objem  
Maximální hloubka  
Nadmořská výška 690 m
Přítok vody  
Odtok vody  

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz