Boubínské jezírko



Popis místa
Boubínská stezka je cestou od civilizace a spořádané přírody k její původní a nespoutané podobě. Prochází několika pásmy, která se odlišují mírou, jakou do života lesa zasahoval a zasahuje člověk. Půjdete-li po proudu Kaplického potoka, který protéká pralesem, dorazíte brzy k Boubínskému jezírku. Není lahodnější věc, než si v něm smočit po tůře nohy. Voda je jako led. (Zdroj: oficiální stránky rezervace)


Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.boubinsky-prales.cz/boubinska-stezka.php

Naplánovat trasu

Boubínské jezírko (též Jezírko U pralesa) je splavovací nádrž. Nachází se na Kaplickém potoce na jížním svahu Boubína. Na hrázi jezírka je chata strážců národní přírodní rezervace Boubínský prales, lavice se stoly pro návštěvníky a začíná tu naučná stezka kolem jádra Boubínského pralesa. (Zdroj: Wikipedie)

Boubínské jezírko bylo vybudováno v roce 1836 a sloužilo ještě v roce 1957 jako zásobárna vody pro plavební kanál. Dřevo, naštěstí ne z pralesa, se po něm plavilo do nedaleké lenorské sklárny. Kmeny se rozštípaly na metrové kousky a naházely do vody. Podél kanálu pak čekali bidelníci, kteří dlouhými tyčemi rozstrkávaly ucpávky. (Zdroj: oficiální stránky rezervace)

Typ Splavovací nádrž
Rozloha 0,37 ha
Objem  
Maximální hloubka 4  m
Nadmořská výška 925 m
Přítok vody Kaplický potok
Odtok vody Kaplický potok

 

Typ Splavovací nádrž
Rozloha 0,37 ha
Objem  
Maximální hloubka 4  m
Nadmořská výška 925 m
Přítok vody Kaplický potok
Odtok vody Kaplický potok


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz