Přehrada Velký rybník

285 41, Malešov, Tel.: +420 602 282 860, info@velky-rybnik.cz
Malešov/Příroda - Malešov


Popis místa
Přehrada Velký rybník se nachází v blízkosti Kutné Hory a vodní nádrže Vrchlice. Původně měla přehrada zadržovat vodu a regulovat její přívod na mlýny a hutní závody, které tu dříve byly. V dnešní době je přehrada relaxačním místem s možností sportovního vyžití. Je zde možnost zapůjčit loďku nebo šlapadlo.

285 41, Malešov
Telefon: +420 602 282 860
E-mail: info@velky-rybnik.cz
Web: http://www.velky-rybnik.cz

Naplánovat trasu

Velký, dříve Dolní královský, rybník byl obnoven v roce 1850. Vznikla zde tehdy údolní přehrada, která měla za úkol zadržovat vodu a vhodně regulovat její přívod na mlýny a další, zejména hutní, závody pod ní. Přehradu založila Společnost kutnohorských mlynářů, tzv. Obickorybniční společnost. Hráz rybníka je zemního typu, o výšce 16 metrů a délce 80 metrů. Celkový ovladatelný vodní objem je 0,299 mil.m3 a zatopená plocha činí 96 ha.

Velký rybník je dostupný pěška z Kutné Hory, pokud se vydáte od Chrámu sv. Barbory na jih po značené turistické trase. Břehy rybníka nabízejí možnost slunění a koupání. Občerstvení v místní restauraci je také k dispozici, stejně jako půjčovna loděk a šlapadel.

Na obou stranách hráze jsou přepady, kde voda přechází přes pohledné vodopády. Přímo pod hrází je ústí kamenné hrázní štoly.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 96 ha
Objem 0,299 mil. m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška  
Přítok vody Vrchlice
Odtok vody Vrchlice


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz