Brněnská přehrada

635 00, Brno
Brno/Příroda - Brno


Popis místa
Brněnská přehrada je vyhledávaným místem odpočinku a relaxace, každoročně sem zavítají tisíce turistů. V okolí přehrady je celá řada rekreačních středisek, chat, penzionů a restaurací. Vedle relaxace sem spousta lidí míří i za sportovním vyžitím. Dalším lákadlem je každoroční přehlídka ohňostrojů pořádaná v rámci festivalu Ignis Bruneris. Mezi brněnskými obyvateli je přehrada známá jako Prýgl.

635 00, Brno
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Návštěvu Brněnské přehrady můžete strávit koupáním, opalováním, plavbou na lodi nebo například posezením na zahrádce některé restaurace.

Oblíbenou atrakcí z přelomu května a června je ohňostroj nad vodami přehrady. Pyrotechnika je umístěna na vodní hladině a po odpálení se v ní krásně zrcadlí. V zimních měsících se zamrzlá hladina přehrady využívá k bruslení a k běhu na lyžích.

V minulosti tu byly velkým problémem sinice, kvůli kterým se zde nedalo koupat. Od roku 2007 bylo do vody několikrát letecky aplikováno vápno, došlo i k řízenému odpuštění vody, které mělo způsobit úbytek potravy pro sinice. Vyměněny byly i druhy ryb, rybářský svaz sem vysadil štiky a candáty. Situace se začala zlepšovat a v letech 2012 a 2013 se přehrada mohla opět pochlubit čistou vodou. Dokonce se tu opět objevili raci, což je znamením, že tu je voda opravdu čistá.

Nedaleko přehrady se v Podkomorských lesích nachází gotický hrad Veveří, na kterém se koná mnoho kulturních a společenských událostí.

O vzniku brněnské přehrady se mluvilo už na začátku 20. století. Povolení pro stavbu vydaly úřady v roce 1929, stavba byla ale zahájena až v roce 1936. Ve stejné době byli vystěhováni obyvatelé obce Kníničky, která měla být zatopena. Obyvatelům byly státem přiděleny nové pozemky, a tak nedaleko původní obce vznikla nová obec Kníničky. Podle obce dostala přehrada své první jméno – Kníničská. Dostavěna byla v roce 1940.

V letech 1940–1945 se plánovala stavba dálničního mostu v bezprostřední blízkosti hráze, stavba však nikdy nebyla realizována, postaven byl jenom veliký pilíř ve svahu pod hrází.

Na jaře 1945 chtěla německá vojska vyhodit do povětří horní část hráze, na přepady umístila protitankové miny a čekala na příjezd sovětských tanků, ty však varoval hrázný, a tak se léčce vyhnuly. Zničen byl pouze betonový most pod hradem Veveří. Na jeho místě byla v roce 2003 postavena lávka pro pěší turisty a cyklisty.

Už v polovině 20. století se přehrada stávala rekreačníma a sportovním centrem, začaly se tu stavět rekreační objekty a chatařské kolonie.

Od roku 1959 se přehrada jmenuje Brněnská.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 259 ha
Objem 7 600 000 m³
Maximální hloubka 23,5 m
Nadmořská výška 233,72 m
Přítok vody Svratka
Odtok vody Svratka


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz