Vodní nádrž Les Království

544 61, Nemojov
Nemojov/Příroda - Nemojov


Popis místa
Les Království je jednou z přehrad na řece Labi. Nachází se u Bílé Třemešné, čtyři kilometry proti proudu od města Dvůr Králové nad Labem. Svůj název přehrada získala podle lesního komplexu Království, který můžete vidět na jejím levém břehu. Blízkost lesů je společně s neobvyklým architektonickým provedením hlavním důvodem, proč je přehrada považována za jednu z nejkrásnějších v celé České republice.

544 61, Nemojov
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Přehradní hráz je vytvořená z královedvorského pískovce, v koruně je vysoká 41 metrů a široká 7,2 metru. Přehrada v úzkém údolí u samoty Těšnov zaujme svým jedinečným vzhledem, celá stavba byla vybudována v romantizujícím pseudogotickém stylu. Na koruně hráze stojí dvě brány s ozdobnými věžičkami a na pravém břehu uvidíte dům hrázného, který vypadá jako malý hrad s jednou věží s cimbuřím.

Hlavními úkoly nádrže je snižovat velké vody na Labi a chránit území proti povodním, sloužit k výrobě energie ve vodní elektrárně, ale také například k rekreaci a sportovnímu rybolovu.

O stavbě vodní přehrady Les Království bylo rozhodnuto po ničivých povodních z roku 1897. Tři roky po záplavách začalo Technické oddělení pro úpravu řek v Praze připravovat stavební plány a samotná stavba pak odstartovala v roce 1910, kvůli první světové válce se však protáhla na necelých deset let. Do roku 1923 vyrostla na pravém břehu přehrady vodní elektrárna, kterou postavila pražská firma J. V. Velflík. V době svého dokončení byla přehrada největší v Československé republice.

Na začátku své existence byla nádrž známá i pod názvy Bílá Třemešná a Těšnovská (Tešnovská).

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 85 ha
Objem  7 260 050 m3
Maximální hloubka 28 m
Nadmořská výška 218 m
Přítok vody Labe
Odtok vody Labe


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz