Vodní nádrž Šance

739 15, Staré Hamry
Staré Hamry/Příroda - Staré Hamry


Popis místa
Vodní nádrž Šance je údolní přehradní nádrž na horním toku řeky Ostravice v Moravskoslezských Beskydech, vybudovaná v letech 1964 až 1969. Název je odvozen od vrchu Šance (576 m) na levém břehu poblíž hráze. Koupání v nádrži je přísně zakázáno, vzhledem k tomu, že nádrž slouží jako zásobárna pitné vody pro celé Ostravsko.

739 15, Staré Hamry
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Přehrada byla postavena v roce 1970 a při stavbě byla zatopena centrální část obce Staré Hamry a zrušena železniční trať v úseku Ostravice-Bílá. Silnice do Bílé musela být přeložena na estakádu ve svahu nad levým břehem.

Hlavním účelem přehrady je v současnosti shromažďování zásob pro výrobu pitné vody v úpravně Nová Ves ve Frýdlantu nad Ostravicí. Přehrada je obrovským zásobníkem kvalitní pitné vody pro Ostravsko. Důležitým vedlejším využitím je regulace průtoku a ochrana před povodněmi.

Sypaná kamenitá hráz, která byla ve své době nejvyšší v republice (65 m) má v koruně délku 342 m. Hráz o objemu 1,3 mil. m3 obsahuje šikmé těsnicí jílové jádro. Celkový objem nádrže 61,8 mil. m3, zatopená plocha činí 337 ha a jezero je dlouhé 7,6 km.

Nádrž podléhá hygienické ochraně a koupání i jiné sportovní či rekreační činnosti jsou v ní zakázány. Okolo nádrže vedou značené turistické trasy a cyklotrasa.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 337 ha
Objem 61 800 000 m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška 469,71 m
Přítok vody Ostravice, Červík, Velký potok, Jamník, Poledňana , Řečice
Odtok vody Ostravice


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz