Vodní nádrž Rozkoš



Popis místa
Vodní nádrž Rozkoš, s nadsázkou též přezdívaná Východočeské moře, je osmou největší přehradou v České republice. Účelem vodního díla je protipovodňová ochrana, nadlepšení průtoků v Labi, rekreace, vodní sporty a chov ryb pro sportovní i komerční využití. Rozkoš je také zastávkou tažného ptactva a je zde provozován sportovní rybolov.

552 03, Česká Skalice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Vodní nádrž Rozkoš je největší vodní plochou v Královéhradeckém kraji (cca 800 hektarů) a zároveň vynikajícím místem k odpočinku a rekreaci. Maximální plocha vodní plochy je 1001,3 hektarů. Celkový objem nádrže je 76,154 mil. m³. Hlavní výtoková hráz je v koruně 412,5 metrů dlouhá a vede po ní 6 metrů široká asfaltová silnice, samotná koruna je 8,5 metrů široká a její výška nad základem je 26,4 metrů. Nádrž je napájena Rozkoší, Rovenským potokem a přivaděčem z Úpy.

Nádrž samotná je rozdělená sypanou hrází, tzv. Rovenskou 1,7 km dlouhou, s 200 m betonovým přelivem na menší část asanační s rekreačním využitím (severní) a větší část účelovou s možností poklesu hladiny až 9 m (jižní).

Zhruba uprostřed Rovenské hráze se nachází vtoková věž přepouštěcího objektu s tabulovým uzávěrem. Tímto objektem lze přepouštět z menší části do jižní strany nádrže potřebné objemy vody.

Hlavní koupací oblast leží na okraji města Česká Skalice, v areálu autokempu.

Prvotní úvahy o výstavbě (1924) předpokládaly dílo s duplicitním přivaděčem (částečně tunelovým) z Metuje, vyrovnávací nádržkou pod hlavní hrází a celkově čtyřmi elektrárnami.

Stavba byla zahájena v roce 1951, v roce 1952 byla zastavena a v roce 1964 opět zahájena.

Ale až v roce 1972 se zkušebním napuštěním zahajuje vodní nádrž Šance svůj provoz v popsané podobě.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 1001 ha
Objem 76 154 000 m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška  
Přítok vody Rozkoš, Rovenský potok, přivaděč z Úpy
Odtok vody Rozkoš

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz