Vodní nádrž Pastviny I

564 01, Pastviny
Pastviny/Příroda - Pastviny


Popis místa
Vodní dílo Pastviny se skládá ze dvou částí – vodní nádrž Pastviny I a vyrovnávací vodní nádrž Nekoř (Pastviny II). Důvodem stavby však pochopitelně nevedly jen energetické cíle, ale hlavně zadržování vod řeky. S tím vyvstaly možnosti rekreace, rybolovu, ale hlavně se dílo stalo důležitým prvkem v připravovaném Labsko-oderském průplavovém systému. Největší zátokou je známá Studenecká zátoka.

564 01, Pastviny
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

O výstavbě přehrady na Divoké Orlici se rozhodovalo dlouho, nakonec padlo rozhodnutí o vybudování v těchto místech. Údolní nádrž je situována v hlubokém údolí, z něhož místy vystupují strmé skalní srázy. Vznikla zatopením prostor vykáceného lesa a zemědělských lučních ploch, které se nacházely převážně na pravém břehu.

V blízkosti obce se nad přehradu klene dvouobloukový železobetonový most o výšce 25 m se dvěma oblouky o světlosti 50 m. Vystavěn byl na počátku budování přehrady.

Přehradní jezero je asi 7 km dlouhé a jeho plocha je 110 ha. Přehradní hráz s hydroelektrárnou má výšku 43 m a délku 193 m. Přes přehradu vede silnice Vamberk - Králíky. Asi 1 km pod hlavní hrází je vyrovnávací nádrž Nekoř (zvaná "Malá přehrada v Uodolí") s 9,5 m vysokou a 40 m dlouhou hrází.

V létě přehradu využívají milovníci koupání, vodního lyžování, potápění a rybaření. Okolí Pastvinské přehrady poskytuje mnoho příležitostí pro turistiku a cykloturistiku.

V zimě je v centru obce Pastviny v provozu lyžařský vlek a pro běžkaře jsou tady upravované běžecké tratě.

Pod tělesem hráze Pastvin je vodní elektrárna II, nad ní pak elektrárna I.

Voda v nádrži je poměrně chladná a tmavá.

První práce na díle začaly roku 1926 sondami a roku 1933 byl slavnostně položen základní kámen.

Zatopeno bylo 63 obytných budov, včetně školy, mlýna a malé továrny. Z původních staveb zůstalo stát jenom těch několik, které se nacházejí nad hladinou přehrady. Východně od přehrady byla vystavěna nová obec.

Stavbu vyprojektoval Zemský výbor v Praze a většinu projektu uskutečnila firma Ing. M., ČKD Praha, Škodovy závody Plzeň, Křižík Praha, či f. J.V. Velfík z Prahy.

Dílo bylo dokončeno v roce 1938 nákladem 40 mil. Kč. Zajímavostí je, že hráz byla poslední zděnou z kamene u nás. Na její koruně je umístěna strojovna.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 110,3 ha
Objem 10 823 000 m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška 325,9 m
Přítok vody Divoká Orlice
Odtok vody Divoká Orlice


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz