Vodní nádrž Olešná



Popis místa
Vodní nádrž Olešná se rozkládá u jihozápadního okraje Frýdku-Místku. Nádrž byla postavena jako zásobárna vody pro průmysl a jako ochrana proti povodním. Později vznikl na březích vodní nádrže rekreační areál s kempy a sezónními restauracemi a v roce 2006 byl na břehu přehrady otevřen jeden z největších aquparků v České republice.

738 01, Frýdek-Místek
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Výstavba přehrady probíhala v letech 1960 až 1964 na stejnojmenné řece Olešná.

Vodní plocha slouží také k chovu ryb. Jihozápadním směrem od vodní nádrže se zvedají Palkovické hůrky a za příznivého počasí jsou jižně od přehrady pěkně vidět vrcholky Beskyd.

V roce 2005 byl na severozápadním břehu vodní nádrže Olešná otevřen nově vybudovaný aquapark. Vodní nádrž Olešná má zemní sypanou hráz, které je dlouhá 393 metrů a vysoká 18 metrů.

Vodní plocha zaujímá prostor 87 hektarů a nachází se v nadmořské výšce 315 metrů.

Nedostatek vody pro průmysl i obyvatelstvo představoval v polovině 20. století pro Ostravsko vážný problém. To byl také důvod, proč se v souvislosti se zamýšleným rozšířením Vítkovických železáren na konci 50. let začala chystat výstavba přehrady na Olešné.

Nové vysoké pece nakonec nebyly realizovány, přehrada však ano s tím, že bude sloužit ochraně před povodněmi a rekreaci. Zásobování průmyslu vodou v následujícím období napomáhala nádrž pouze nepřímo, zvyšováním vodnosti řeky Ostravice v suchých obdobích.

Teprve od roku 1983, kdy byla na dolním toku Olešné postavena nová celulózka Biocel Paskov, funguje nádrž Olešná také jako přímý zdroj vody pro tento podnik. V letech 2005 a 2006 byly na severním břehu přehrady zprovozněny otevřený a krytý aquapark, patřící k největším v ČR.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 88 ha
Objem 3 500 000 m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška 303,5 m
Přítok vody Olešná
Odtok vody Olešná


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz