Vodní dílo Nové Mlýny II (střední)

691 29, Dolní Věstonice, Tel.: +420 519 427 624
Dolní Věstonice/Příroda - Dolní Věstonice


Popis místa
Vodní dílo Nové Mlýny v sobě zahrnuje tři přehradní nádrže – horní Mušovskou, střední Věstonickou a dolní Novomlýnskou. Část vodního díla označené číslovkou II nebo střed je Věstonická nádrž, prostřední ze tří na sebe navazujících částí díla Nové Mlýny, které bylo vybudováno v letech 1975–1988. Věstonická nádrž byla jako jediná ze tří nádrží ponechána přírodním procesům a neslouží k rekreačnm účelům, další dvě nádrže slouží k rekreaci.

691 29, Dolní Věstonice
Telefon: +420 519 427 624
E-mail: Nevyplněno
Web: http://www.pmo.cz/cz/uzitecne/vodni-dila/nove-mlyny-stredni/

Naplánovat trasu

Výstavba Věstonické nádrže si vyžádala vykácení velké části lužního lesa. Jako součást biokoridoru lužního charakteru se začaly stavět umělé ostrovy (1996-2000), které by měly zvýšit plochy s vegetací ve střední nádrži. Roku 2005 byla střední nádrž vyhlášena v soustavě Natura 2000 ptačí oblastí, s cílem chránit vzácné druhy ptáků.

Je nejvýznamnějším hnízdištěm rybáka obecného, zrzohlávky rudozobé a racka chechtavého v ČR, zároveň i jediným pravidelným hnízdištěm pro racka černohlavého, racka bělohlavého a racka bouřního. Tato nádrž představuje největší pravidelné zimoviště morčáka bílého, husy polní, husy běločelé a orla mořského. Početnost obou druhů severských husí i orla mořského dosahuje evropského významu.

I po letech od napuštění vzbuzuje střední nádrž vodního díla u mnoha lidí silné emoce. Spor mezi vodohospodáři a ekology o samotnou existenci a o fungování vodního díla se vleče v podstatě od samého začátku. Největší spory probíhají právě kolem střední nádrže, která dokonce byla v roce 1994 vyhlášena Přírodní rezervací.

Celkově zabírá kaskáda 32,3 kilometrů čtverečních. Věstonická nádrž zaujímá plochu 1031 hektarů. Hráz nádrže je zemní sypaná se středním těsnícím jádrem. Je dlouhá téměř 1,4 km a vysoká 6,7 m. Svahy jsou opevněny kamenným pohozem. Po koruně hráze šířky 13,2 m vede silnice I. třídy spojující Strachotín a Dolní Věstonice. Průtok vody do dolní nádrže zajišťuje přelivný objekt se šesti poli šířky 23,3 m.

Okolí všech tří přehrad je ideální pro pěší výlety a cykloturistiku. Samotné přehradní nádrže slouží kromě koupání například i k windsurfingu, lodní dopravě a rybolovu.

Stavba přehradních nádrží vodního díla Nové Mlýny probíhala v 70. až 80. letech 20. století. Od začátku bylo jejich úkolem zamezovat každoročním záplavám a sloužit jako zásobárna vody na zavlažovací kanály. Plány na projekt zavlažovacích kanálů nakonec nebyly realizovány.

Souhrnné projektové řešení výstavby soustavy tří nádrží bylo schváleno během roku 1972 a I. etapa výstavby byla zahájena v roce 1974. Střední nádrž byla dokončena v roce 1980, o rok později byla uvedena do provozu.

Věstonická nádrž zatopila v roce 1987 obec Mušov, ze které zbyl pouze kostel sv. Linharta, stojící dnes na ostrově, který dříve býval kopcem. Kostel je důležitým historickým objektem, je totiž pravděpodobně nejstarší románskou církevní stavbou na Břeclavsku. V jeho útrobách byly nalezeny gotické nástěnné malby z první poloviny 16. století. I druhý ostrov v nádrži je velmi významný – bylo na něm objeveno přes 2 000 hrobů z období Velkomoravské říše.

Po zaplavení oblasti také zaniklo velké množství lesů, které zajišťovaly rozliv vody po krajině. Po protestech ekologických organizací byla snížena hladina Věstonické nádrže a byly v ní vytvořeny dva ostrůvky, na kterých se obnovily lužní lesy.

Podle odborných studií pomáhají přehradní nádrže stabilizovat krajinu a pozitivně ovlivňují klimatické prvky v krajině.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 1031 ha
Objem 32,062 mil. m³
Maximální hloubka 5,3 m
Nadmořská výška 171,42 m
Přítok vody Svratka
Odtok vody Dyje


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz