Přehradní nádrž Mšeno (Jablonecká přehrada)



Popis místa
Údolní nádrž Mšeno nebo Přehrada Mšeno obecně nazývaná Jablonecká přehrada je největší přehrada v povodí Lužické Nisy. Nalézá se nedaleko centra Jablonce nad Nisou a v bezprostřední blízkosti jeho sídlištní zástavby. Je napájena Mšenským potokem. Přehrada patří mezi největší městské nádrže ve střední Evropě a tvoří údajně největší vnitroměstskou plochu v Evropě na východ od Ženevského jezera.

466 01, Jablonec nad Nisou
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Podnět ke stavbě přehrady daly ničivé povodně na konci 19. století, (především povodeň z 30. července 1897). Jako projektant se na přípravě stavby přehrady podílel i univerzitní profesor Otto Intze z Cách. Konkurz vyhrála firma Schön a synové z Prahy. Stavba byla zahájena v květnu 1906, dokončena v roce 1909, štola z Lužické Nisy byla dokončena v roce 1910 a zkolaudována v březnu 1911. Stavba stála 4 238 190 rakouských korun. Naposledy byla přehrada vypuštěna v letech 1998 a 1959.

Zděná hráz a náspy s cestami dělí nádrž na tři části. S hrází souvisí dvě přívodní štoly: z Bílé Nisy a z Lužické Nisy. Zásobní objem nádrže činí 1,897 mil. m³ (maximální až 2,786 mil. m³). Plocha vodní plochy je necelých 40 ha. Výška hlavní hráze je 15,8 m, délka 425 m, šířka hráze 4,5 m v koruně a 15 m v základech. Leží na kótě 513 m n. m. Výška hráze nad základovou spárou 20 m.

Vzhledem k velkým průsakům pod podložím hráze byla pod hrází vybudována speciální injekční štola. Práce na štole započaly v prosinci 1997 a již za 3 roky bylo vše hotovo.

Přehrada je největší městskou vodní plochou ve Střední Evropě a v současnosti slouží především k rekreaci. Jsou zde písčité a travnaté pláže, vstup do vody je v závislosti na konkrétní lokalitě mírný až velmi prudký. V bezprostřední blízkosti se nacházejí kurty na plážový volejbal, hřiště, dětské koutky a betonová hřiště na fotbal, tenis či basketbal, množství stánků s občerstvením a několik restaurací.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 40 ha
Objem 1 897 000 m³
Max. hloubka  
Nadm. výška 233,72 m
Přítok vody Lužická Nisa
Odtok vody Lužická Nisa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz