Vodní nádrž Mlýnice (Mlýnická přehrada)

463 31, Nová ves, Tel.: +420 495 088 111, Labe@PLa.cz
Nová ves/Příroda - Nová ves


Popis místa
Přehrada Mlýnice leží na Albrechtickém potoce, který je pravobokým přítokem říčky Jeřice, která se vlévá do Lužické Nisy. Nachází se na rozhraní katastrů obce Mníšek a Nová Ves u Chrastavy. Vodní nádrž Mlýnice slouží zejména k rybolovu. Neslouží jako koupaliště, i když koupání v ní není výslovně zakázané, leč voda je díky studenému klimatu a okolnímu lesnatému porostu i za parného léta značně studená.

Vodní dílo Mlýnice na Albrechtickém potoce patří mezi první zděné přehrady u nás.

Investorem výstavby bylo Vodní družstvo v Liberci. Projekt vypracoval a přípravné práce řídil prof. Ing. Dr. Otto Intze, jenž měl až do své smrti v roce 1904 vrchní dozor na stavbě. Po něm dozor převzal Ing. Emanuel von Scheure.

Stavba byla vodoprávně schválena povolovacím výměrem bývalého Okresního hejtmanství v Liberci ze dne 6. prosince 1903. Stavbu provedla celkovým nákladem 659 tisíc korun rakouských vídeňská firma H. Rella und Ko. Vodoprávní kolaudace byla provedena dne 14. 9. 1906.

(Zdroj: oficiální stránky)

Vodní dílo Mlýnice na Albrechtickém potoce patří mezi první zděné přehrady u nás. Investorem výstavby bylo Vodní družstvo v Liberci. Projekt vypracoval a přípravné práce řídil prof. Ing. Dr. Otto Intze, jenž měl až do své smrti v roce 1904 vrchní dozor na stavbě. Po něm dozor převzal Ing. Emanuel von Scheure. Stavba byla vodoprávně schválena povolovacím výměrem bývalého Okresního hejtmanství v Liberci ze dne 6. prosince 1903. Stavbu provedla celkovým nákladem 659 tisíc korun rakouských vídeňská firma H. Rella und Ko. Vodoprávní kolaudace byla provedena dne 14. 9. 1906. (Zdroj: oficiální stránky)
Typ Přehrada
Rozloha  
Objem 5,2 ha
Maximální hloubka 14 m
Nadmořská výška  
Přítok vody Albrechtický potok
Odtok vody Albrechtický potok


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz