Přehrada Lobník



Popis místa
Přehrada Lobník se nachází asi 3,5 km severně od Budišova nad Budišovkou. Je nedílnou součástí vodní nádrže Kružberk, ale přesto jde o samostatnou vodní plochu. Vodní nádrž bylo vybudováno spolu se stavbou samotného Kružberku, tedy v letech 1949 - 1955.

747 87, Budišov nad Budišovkou
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

V podstatě se jedná o nedílnou součást vodní nádrže Kružberk, nicméně při bližším pozorování zjistíme že jde o samostatnou vodní plochu.

Nachází se cca 3,5 km severně od Budišova nad Budišovkou je na potoce Lobník vybudována záchytná hráz proti splaveninám z polí a lesa. Na sypanou hráz byla použitá navětralá suťová břidlice smíchaná z hlínou. (břidlice je v Nízkém Jeseníku víc než dost)

Hráz délky cca 206,5 m je vysoká necelých 20 m (19,6), objem zeminy použité na dílo je 190 000 m3. Objem zadržené vody v nádrži je 1,22 mil m3 (uvádí se až 1,29). Plocha nádrže je asi 10 ha.

U pravého břehu nádrže je vtokový objekt který spojuje nádrž Lobník se samotnou Kružberskou nádrží, vedle objektu u nouzový přeliv. U severního okraje hráze (levý břeh) je částečně odkrytá skalní stěna, na které je krásně patrná vrstevnatost zdejších břidlic. Kdo by pochyboval že se jedná o samostatnou nádrž, může si změřit výšku její hladiny, ta je oproti Kružberku asi o 2m vyšší.

Typ Přehrada
Rozloha 10 ha
Objem 1,22 mil. m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška 433 m
Přítok vody Lobník
Odtok vody  

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz