Vodní nádrž Karolinka

Karolinka, 756 05, Karolinka
Karolinka/Příroda - Karolinka


Popis místa
Přehrada Karolinka se nachází v pohoří Javorníky a byla vybudována v letech 1977–1986. Průzračně čistá voda láká především v horkém létě ke koupání, užívání si vodních sportů a k rybaření, což je však vzhledem k účelu přehrady zakázáno. Nádrž zásobuje pitnou vodou téměř celé Vsetínsko a z části i Zlínsko. Zakázán je i vstup na hráz. Nicméně dostatečnou náhražkou jsou procházky okolo přehrady ve stínu lesů zrcadlících se na vodní hladině.

Karolinka, 756 05, Karolinka
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Vodní nádrž Karolinka se nachází v jižní části města Karolinka. Vodní dílo na toku Stanovnice v zalesněném kopcovitém terénu na rozhraní Vsetínských vrchů a Javorníků.

Karolinka byla vybudována pro zásobování Vsetínska a okolí kvalitní vodou. Zajišťuje dodávku surové vody v průměrném množství 250 litrů za vteřinu a minimální průtok pod nádrží ve výši 30 litrů za vteřinu.

Hráz je 35,5 metru nad terénem a v koruně má délku 391,5 metru. Nádrž o objemu 7,65 milionu krychlových metrů. Výpustné a odběrné zařízení je umístěno v kruhové odběrné věži, která je přístupná pouze štolou v hrázi a umožňuje odběr vody pro vodárnu ze tří výškových úrovní v nádrži.

V roce 1995 zde byla instalována malá vodní elektrárna s dvěma turbínovými soustrojími. Kapacita bezpečnostního přelivu je při maximální hladině 104 kubíků za vteřinu.

Po vypracování projektu přehrady, byla roku 1976 stavba povolena Krajským národním výborem v Ostravě a samotné stavební práce poté začaly v červnu roku 1977. Výstavba se protáhla až do konce roku 1985 a do trvalého provozu bylo dílo uvedeno v roce 1987.

Typ Přehrada
Rozloha 50 ha
Objem 7,5 mil. m³
Maximální hloubka  
Nadmořská výška  
Přítok vody  
Odtok vody Velká Stanovnice

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz