Vodní nádrž Jordán

Tábor, 390 01, Tábor, Tel.: +420 381 486 230, infocentrum@mutabor.cz
Tábor/Příroda - Tábor


Popis místa
Přehrada Jordán je vodní plocha uprostřed Tábora o ploše přes 51 ha. Vznikla roku 1492 přehrazením Košínského potoka a je nejstarší přehradní nádrží v Česku. Původním účelem přehrady bylo zásobování města pitnou vodou, později začal být využíván i k chovu ryb a dnes slouží pouze sportovním rybářům a k rekreaci.

Tábor, 390 01, Tábor
Telefon: +420 381 486 230
E-mail: infocentrum@mutabor.cz
Web: http://www.taborcz.eu/

Naplánovat trasu

Ke koloritu Tábora neodmyslitelně patří nejstarší údolní nádrž (1492) ve střední Evropě zvaná Jordán. Vznikla tím, že byl přehražen Tismenický potok (znám i pod jménem Košínký), který ústí do řeky Lužnice. Vodní nádrž má plochu asi 50 ha a maximální hloubka činí 14 metrů.

Sypaná hráz přehrady je vysoká 20 m a 284 m dlouhá, zadržuje asi 3 milióny krychlových metrů vody. Největší hloubka je 12,5 metru. Z nádrže vytéká Tismenický potok, na kterém se těsně pod hrází nachází 18 m vysoký Jordánský vodopád. Na Košínském potoce, pod vodní nádrží Košín I. se těsně před Jordánem nachází ještě jedna malá přehrada Malý Jordán.

Dnes je Jordán hojně využíván k rekreaci. Volný čas můžete strávit na Sokolské plovárně či si dopřát oddych na protějším klidném břehu, volně přístupném.

Nepřehlédnutelnou dominantou se stal nový harfový most přes Jordán. Svými 26 závěsnými lany na vysokém pylonu připomíná dvojici harf, je dlouhý 212, široký 23 metrů a byl budován v letech 1984 až 1991.

Vodní nádrž Jordán v Táboře byla založena v roce 1492.

Původně chtěli Táborští v Jordánu chovat ryby, ale nadměrné rozměry nádrže neposkytovaly k tomuto účelu dobré podmínky. Přesto je Jordán známý jako rybářský revír s kapitálními úlovky. Od roku 1830 už Jordán nebyl vypuštěn a nadále zůstal užitečný především jako vodní zdroj.

Táborští si již po generace vyprávějí o tomto místě mnoho povídaček. O pokladu, který je údajně na dně v nacistém vlaku, který spadl do Jordána v době druhé světové války, o příšeře, která zde plave pod hladinou, o rytíři a jeho koni, který zde je slyšet hlavně prý za bouřek a mnoho dalších legend.

Typ Přehrada
Rozloha 51,77 ha
Objem 3 mil. m³
Maximální hloubka 12,5 m
Nadmořská výška  
Přítok vody Košínský potok
Odtok vody Tismenický potok


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz