Přehrada Dlouhé Stráně (horní nadrž)

788 11, Kouty nad Desnou, Tel.: +420 583 283 282, info@k3-sport.cz
Kouty nad Desnou/Příroda - Kouty nad Desnou


Popis místa
Horní nádrž PVE Dlouhé stráně je člověkem vytvořené jezero, které je nejvýše položenou vodní plochou v České republice. Nachází se v Jeseníkách v okrese Šumperk v Olomouckém kraji. Přečerpávací vodní elektrárna na přehradě se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky. Vjezd do areálu PVE Dlouhé Stráně není povolen. Elektrárna pořádá pravidelné, hojně navštěvované, exkurze.

788 11, Kouty nad Desnou
Telefon: +420 583 283 282
E-mail: info@k3-sport.cz
Web: http://www.dlouhe-strane.cz/

Naplánovat trasu

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se nachází na říčce Divoká Desná v pohoří Jeseníky, u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk.

Horní nádrž je umístěna ve výšce 1350 metrů nad mořem, v podzemí pod nádrží se pak nachází blokové transformátory, komunikační, technologické a větrací tunely a štoly.

Horní nádrž vznikla zahloubením vrcholu kopce, fyzicky se proti původnímu stavu snížil o pouhých pár metrů. Nádrž je kompletně vyasfaltovaná, se silničkou po svém obvodu a také do nádrže samotné. Stěny padají šikmo dolů a mají na sobě popis výšky hladiny, takže okamžitě vidíte, jak je nádrž plná. Jedinou stavbou je malá kamenná budova skrývající měřicí přístroje. Chybějící vrchol kopce zastupuje nízká umělá hromada kamenů zarostlých travou. Pod horní nádrží je nádrž spodní, s výškovým rozdílem 500 metrů. 

Nádrž je unikátní zejména tím, že přeměňuje energii. Když je v dolní části přebytek vody, přečerpává se do horní a naopak. Turbinovým provozem se tak vyrábí elektrická energie. Elektrárnu a přečerpávací nádrž rozhodně stojí za to navštívit, a to nejen v případě, že jste fanoušci energetiky nebo fyziky. Už samotný pohled na neuvěřitelně krásnou vodní plochu, je úchvatný. A můžete být ve fyzice naprostý laik.

V Jeseníkách patří Dlouhé stráně k jedné z nejnavštěvovanějších lokalit. Na exkurzi do elektrárny je proto potřeba se zejména v létě objednat předem. K horní nádrži přečerpávající vodní elektrárny je nyní nově možné vyjet i lanovkou.

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 15,4 ha
Objem 2,508 mil. m³
Maximální hloubka 26 m
Nadmořská výška 1 350 m
Přítok vody  
Odtok vody  


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz