Vodní nádrž Dalešice

675 54, Dalešice, Tel.: +420 723 190 709, infocentrum@aikon.cz
Dalešice/Příroda - Dalešice


Popis místa
Jedna z nejkrásnějších přehrad České republiky, kde Vás uvítají dramatické strmé skalní útvary prudce spadající k hladině, na nich zříceniny pevností z dávných dob, ale i mírné písčité pláže stvořené k nerušenému odpočinku. To vše na Vás čeká u vodní nádrže Dalešice, která se nachází blízko Třebíče.

675 54, Dalešice
Telefon: +420 723 190 709
E-mail: infocentrum@aikon.cz
Web: http://www.dalesickaprehrada.cz

Naplánovat trasu

Vodní nádrž Dalešice má hned několik "nej". S výškou 100m je nejvyšší sypanou hrází v České republice a druhou nejvyšší v Evropě. Hloubkou dosahující 85,5 metrů je také nejhlubší. Součástí přehrady je vodní dílo Mohelno. Obě pak zásobují jadernou elektrárnu Dukovany přičemž Dalešice mají funkci přečerpávací hráze a vodní elektrárny. Nádrž nezastává jen důležitou technickou funkci, ale funguje také jako oblíbené rekreační letovisko.

Po celý rok si můžete přehradu prohlédnout z paluby lodě Horácko, která vyráží na své plavby při jakémkoliv počtu zájemců. Posádka Vám nabídne teplý nebo studený nápoj a něco malého k snědku. Vy si tak můžete vychutnat nádherné scenérie strmých břehů, které vodní dílo Dalešice nabízí.

Nádrž nabízí turistům mírné písčité či kamenité pláže po celé své délce a samozřejmostí je možnost ubytování v některém z mnoha penzionů či přímo u vody v autokempu Wilsonka, kde se pravidelně pořádají různé soutěže a večerní zábavy.

V okolí nádrže je velké množství zřícenin a vyhlídek, které jsou jako stvořené pro procházky okolo Dalešic. Ze zřícenin můžete navštívit například Holoubek a u něj Plešický vodopád dále Kokštejn nebo Čalonice. Krásných pohledů na Dalešickou přehradu si můžete užít z některé z vyhlídek například z Dvořákovy vyhlídky, Wilsonovi skály, Kozlovských skal či Stropešínské vyhlídky. Za návštěvu stojí i nedaleká rozhledna Babylon.

Zatoužíte-li uvidět i další atraktivity nebo si udělat výlet můžete navštívit třeba přímo Dalešickou hráz, kde se v pravidelných intervalech pořádají exkurze vnitřním mechanismem tohoto díla a dále Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví v Pivovaru Dalešice nebo zámek Hrotovice.

Dostupnost:

  • pěšky - necelých 12km z Náměště n. Oslavou, 24km z Třebíče
  • na kole - necelých 12km z Náměště n. Oslavou, 24km z Třebíče
  • autem - necelých 10km z Náměště n. Oslavou, 20km z Třebíče k Wilsonce
  • autobusem - místní autobusy, zastávky Číměř, Kozlany, Harvíkovice nebo Kramolín

Stavba vodního díla Dalešice započala v roce 1970. V roce 1978 byla dokončena a mohla začít sloužit jednomu ze svých hlavních účelů a sice jaderné elektrárně Dukovany.

Od roku 2007 začala na Dalešické přehradě fungovat také lodní doprava. První lodí byla Vysočina, která byla v roce 2012 nahrazena lodí zvanou Horácko.

 

Typ Přehradní nádrž
Rozloha 4,8 km²
Objem 127 300 000 m³
Maximální hloubka 85,5 m
Nadmořská výška 381,5 m
Přítok vody Jihlava, Kozlanský potok, Koněšínský potok, Klíček, Noserský potok, Číměřský potok, Plešický potok, Svodnice, Blýskavý potok, Popůvecký potok, Třesovský potok,
Odtok vody Jihlava


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz