Družstevní vinné sklepy Hodonín

Údolní, 696 11, Mutěnice, Tel.: +420 518 370 132, obchod@vinarstvimutenice.cz
Mutěnice/Společnost - Mutěnice




Firma nakupovala hrozny především z vinařských oblastí mutěnické, bzenecké, kyjovské, strážnické a z Podluží, vlastní vinice neměla.

Společnost byla založena v roce 1954 jako družstvo na zpracování hroznů a výkup vína od malovýrobců z blízkého okolí.

Během následujících padesáti let však svoji výrobní činnost znásobila a během této doby se stala poměrně velkým zpracovatelským podnikem. Na přelomu 20. století patřila firma mezi pět největších vinařských podniků v rámci České republiky. Od roku 1995 do roku 2000 zvýšila svoji produkci vína na dvojnásobek s tendencí každoročního zvyšování především v prodeji lahvově zralých a ročníkových vín.

Právní forma a název firmy (Družstevní vinné sklepy Hodonín) nabyly svojí podoby v roce 1992 po rozpadu nákupních a spotřebních družstev, kdy se Družstevní vinné sklepy nechtěly z celkem pochopitelných důvodů vzdávat zavedené značky, a vznikl tak zdánlivý rozpor mezi názvem (obsahující slovo družstevní) a právní formou (společnost s ručením omezeným). Vlastníkem společnosti byl Svaz českých a moravských spotřebních družstev.

Hlavním dodavatelem suroviny pro zpracování bylo Zemědělské družstvo Čejč, hospodařící v mutěnické vinařské oblasti na 200 ha vinic, zbytek hroznů pocházelo od soukromých pěstitelů výše uvedených vinařských oblastí a ze Slovenska.

Po roce 2000 se vinařská firma dostala do ekonomických potíží. Usnesením Krajského soudu v Brně ze dne 18. listopadu 2004 byl na majetek obchodní společnosti Družstevní vinné sklepy Hodonín spol. s r.o. prohlášen konkurs a byl ustaven konkursní správce.

Konec firmy nastal v roce 2009, kdy netsačil majteek společnosti na pokrytí závazků a firma přestala existovat.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz