Rajhradské klášterní sklepy

Štefánikova, 664 61, Rajhrad, Tel.: +420 547 230 039, info@rajhradskeklasterni.cz
Rajhrad/Společnost - Rajhrad




Vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009, kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem Benediktinů.

Vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Aktuální produkce se pohybuje kolem 100 000 lahví a místní vína najdete ve vinotékách a gastronomii po celé republice.

Moderní vinařství používá takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. To dává možnost zpracovávat hrozny, vypěstované v integrované produkci, metodami vystihujícími charaktery jednotlivých terroir. Cílem je tedy, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky ale také tradici a umění vinaře.

Vychutnat si můžete vína z Rajhradu a blízkého okolí ve dvou řadách, Classic a Exclusive, přičemž obě řady jsou tvořeny převážně přívlastkovými víny v kategorii pozdní sběr. Vína do jednotlivých řad jsou vybírány při jejich profilaci během vegetačního cyklu ve vinici, nicméně finálně jsou zařazeny až při jejich zrání ve sklepích.

V případě zájmu o malou ochutnávku, navštivte prodejnu vinařství na Štefánikově ulici v Rajhradě v pracovní dny od 9 do 17 hodin (doporučujeme se nahlásit telefonicky dopředu 547 230 039).

Ochutnávky v kláštěrních sklepích

Přijeďte ochutnat rajhradská vína a zárověň vychutnejte atmosféru jejich degustace s lidmi, kteří je tvořili v prostorách klášterních sklepů vybudovaných v 17. století.  

Součástí degustace je prohlídka sklepních prostor, spolu s výkladem o historii vinařství a vinohradnictví v Rajhradě. Zde Vám představíme nejen klasické zrání vína v dubových sudech, ale také nejmodernější technologii výroby v nerezových tancích s řízeným kvašením.

Ve sklepě budete mít jedinečnou možnost ochutnat jak vína archivní, tak přímo ze sudů, která se do běžné distribuce teprve chystají.

Profilovou řadu vín k degustaci si můžete sestavit dle individuálních přání a požadavků.

Pro další posezení je Vám k dispozici degustační sklep, kde si nezaměnitelnou atmosféru lahodného moku ještě lépe vychutnáte v teple praskajícího krbu. K vínu lze zajistit vybrané speciality místních řezníků a uzenářů i teplou domácí kuchyni.

Spolu s cimbálovou muzikou, která hraje k tanci i poslechu nejen lidové písně, se z Vašeho degustačního posezení stane nezapomenutelný zážitek.

Počátek intenzivního vinařství v polovině 15. století s sebou přinesl potřebu vybudování kvalitního hospodářského zázemí, především sklepů.

První zmínka o sklepě se váže k roku 1554, kdy je připomínán sklep v rathauze – tedy na radnici. Byl součástí klášterní hospody a je považován za jeden z nejstarších rajhradských klášterních sklepů, dochoval se dodnes na č. 48.

Vlastní sklep si klášter vybudoval mnohem později v letech 1691 – 92 za probošta Placida Novotného, nachází se v dnešní Štefánikově ulici. K němu bylo v roce 1720 dostavěno i předsklepí přebudované v roce 1774 v barokním slohu na „presshaus a lusthaus“ – lisovnu a besídku. Tato přestavba kopírovala pavilony na klášterní prelatuře navržené věhlasným barokním architektem Janem Blažejem Santinim-Aichlem. Stavba však během let zchátrala a tak byla v roce 1934 snesena její střední část a v roce 1960 byla postavena v nynější podobě.

Staré jsou také sklepy u bývalých klášterních dvorů v Rajhradě, u svobodných dvorů Těšovského (ve východní části dnešní sladovny) a Paleckého (východně od domu pod dnešní Tovární ulicí). Starý sklep se nacházel pod bývalou klášterní kovárnou (dnes č. 49) a na náměstí býval ještě tzv. panský sklep, zbořený v roce 1774. V první polovině 19. století byl v Rajhradě postaven další sklep. Jeho stavitelem byl v roce 1827 Josef Klein, majitel Halouzkova gruntu v dnešní Tovární ulici a úspěšný a houževnatý podnikatel. Po jeho smrti jeho koupili sklep rajhradští benediktini. Oba sklepy pak byly spojeny v jeden celek.

  Otvírací dny Čas
Celoročně Po - Pá 9:00 - 17:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz