Sklepy Úvaly

Úvaly, 691 42, Valtice, Tel.: +420 608 828 297, valentova@sklepuvaly.cz
Valtice/Společnost - Valtice




Sklepy mají kapacitu cca 35 000 lahví vína, nyní jsou zaplněny více než z poloviny. Za roční poplatek si zde můžete pronajmout svoji kóji nebo menší vinný box uzamykatelný stylovou mříží.

Lisovna našeho vinného sklepa byla podle letopočtu na hlavním nosném trámu, který je snadno přístupný návštěvníkům, postavena L.P. 1905. Je však nepochybné, že podzemí, tedy vlastní sklep, zde byl již století předtím. Nejdříve se totiž vždy kopaly sklepy, nad nimi se stavěly jen lehké přístřešky a teprve později „kamenné“ lisovny. Ostatně první písemná zmínka o tom, že se na Mikulovsku pěstovalo víno, pochází už z první čtvrtiny 13. století při osidlování Lichteštejny. Zajímavé jsou ve sklepě staré klenby. Jejich nejstarší základy jsou zhotoveny z plochých vápencových kamenů, později se klenuly z cihel. Jelikož se nedochovalo, z poválečných důvodů (viz Historie Úval), příliš dobových dokumentů, jsou informace o sklepě z dřívějších let jen kusé.

V roce 2002 si lisovnu a zachovalou část sklepa vyhlédla a zakoupila Daniela Valentová a započala rozsáhlé opravy a budování dalších sklepů. V roce 2005 byla hotová většina sklepů, vnitřní posezení, sociální zázemí a vinotéka. Od této doby ve sklepě probíhaly degustace a vinařské akce, i když celý projekt stále čekal na své dokončení. V roce 2006 bylo rozhodnuto, že je nezbytně nutné posunout výstavbu dále, z organizačních důvodů vznikla společnost Daniela Valentová spol. s r.o. a v dubnu 2007 začaly práce na výstavbě penzionu pro 38 osob se školící místností a restaurací, kompletní dobudování areálu zvnějšku a další výkopové a stavební práce na propojení nového a starého sklepa.

V průběhu prací byly znovuobjeveny a opraveny klenby na přilehlém hospodářském stavení (viz Fotogalerie), jež byly po válce zalité do betonu a nyní nově ručně očištěny a zrenovovány. Pro opravy bylo používáno výhradně dobových originálních materiálů, tedy staré otesávané trámy, alespoň 100 let staré cihly. Klenuté dřevěné stropy a dubové podlahy byly budovány z použitých vinných sudů. Všechny naše původní i dostavěné sklepní chodby byly kopány zevnitř a materiál ručně dopravován na místo i ven. Na stavbu vinných boxů a kojí jsou použity výhradně přírodní materiály (kámen, masivní dřevo) a ruční zednická, tesařská a kovářská práce. Naše sklepy jsou dnes již vzájemně propojeny a rozkládají se pod 2/3 areálu. Chodby a vinné koje mají celkovou délku téměř 145 metrů a celková plocha je 295m2.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz