Galerie slováckých vín

Komenského náměstí, 686 01, Uherské Hradiště, Tel.: +420 702 304 347, galerie@galerieslovackychvin.cz
Uherské Hradiště/Společnost - Uherské Hradiště




Pokud máte zájem ochutnat jen některé z nabízených vín, nemusíte kupovat celou láhev, ale zakoupit si můžete jen vzorek vína z láhve, která Vás zaujala, případně si můžete vybrat z některého degustačních menu. Každé víno má svůj prezentační list, z něhož se dozvíte veškeré potřebné informace týkající se vína i vinařství samotného.

(Zdroj: oficiální stránky)

Raně barokně klenuté podzemní prostory pod zadním - jihozápadním křídlem jezuitského areálu byly prvním počinem stavitelů v roce 1654. Nad nimi následně vyrostla řádová kolej s hranolovým rizalitem uprostřed obsahujícím schodiště do patra i do sklepů. Složité základové poměry na staletých náplavách řeky Moravy a s vysokou hladinou spodní vody si vyžádaly provádění stavby na dubových pilotách a dřevěných roštech. Zdivo sklepení je převážně kamenné a prostor je zaklenutý valenými a křížovými cihlovými klenbami půlkruhového profilu. Dochoval se autentický vnitřní líc zdiva a kleneb.

Stavebně historický průzkum z roku 1991 popisuje prostory jako mnohde uzavřené dodatečnou zazdívkou, s částečně zříceným zdivem novodobých příček, s navážkou hlíny a s nepřehledně uskladněnými vyhozenými věcmi z farního kostela. Na severozápadní straně je naznačeno pokračování valené cihlové klenby vně základů budovy až pod ulici Nádražní. V následujících letech byly tyto prostory vyčištěny, citlivě doplněny zařízením pro gastronomické využití a otevřeny jako Klášterní vinárna a restaurace. Stávající schodiště bylo zaslepeno a do prostor vznikla dvě nová schodiště. Vnitřním se vstupuje z vestibulu Reduty, vnějším z parku u obchodní akademie.

V osudném roce 1997 se velká voda nevyhnula ani těmto podzemním prostorám a proces obnovy ztížený výskytem urputných plísní začal znovu. Znovuotevření proběhlo v roce 2001, kdy tyto prostory sloužily jako restaurace, jejíž činnost byla v roce 2012 ukončena.

Následovala další rekonstrukce a na podzim roku 2012 zde vinařství VÍNO ZLOMEK&VÁVRA, s.r.o. Boršice u Blatnice otevřelo Galerii slováckých vín v podobě jakou má dnes.

Prostory jsou součástí komplexu prohlášeného nemovitou kulturní památkou.

(Zdroj: oficiální stránky )


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz