Dům vína U závoje

Havelská, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 226 006 109, prodej@uzavoje.cz
Praha 1/Společnost - Praha 1




Dům U Závoje je historickou památkou datující se až do období Karla IV. Svůj název získal podle pověsti, která vypráví o tom jak se ctihodný měšťan Jan Rotlev zadlužil při hledání drahých kovů. Díky kutání přišel o veškeré jmění. Jeho manželka, která ho podporovala v tomto úsilí mu dala jejich poslední vzácnost - nádherný závoj, tehdy zvaný šlojíř s tím, že mu přinese štěstí a ať to přece jen ještě jednou zkusí. Rotlev tedy šál zastavil a peníze použil k onomu poslednímu pokusu. Štěstí tentokrát konečně stálo na jeho straně a Jan opravdu nalezl žílu drahého kovu, která jemu i jeho ženě přinesla velké bohatství. Jejich domu se pak začalo říkat šlojíř (závoj).

V současnosti nabízí Dům vína kvalitní červená, růžová a bílá vína, dovážená jsou také vína luxusní, šumivá a šampaňské. Zajímavostí je styl prodeje En primeur, který prodejna nabízí. Jedná se o zakoupení ještě zrajícího vína, které se ke svému budoucímu majiteli dostane až přibližně za dva roky, ale za to s několikanásobně větší hodnotou a tato se s přibývajícími roky ještě zvyšuje. Jde tak o dlouhodobou investici do produktu samotného.

Dům vína U Závoje nabízí například tato vzácná vína:

  • červené - Chateau Gruaud Larose ročník 1869 - toto víno bylo vytaženo z vraku lodi a otevřeno s následným zjištěním, že se jedná o víno zcela mimořádné chuti. Poté bylo znovu archivováno.
  • bílé - Chateau Yquem 2008 - jednotlivé hroznové bobule jsou samostatně vystřihovány s trsů. Sbírají se jen ty s ušlechtilou plísní, výsledkem je pak víno, které je schopné přežít staletí.

Dům vína nabízí také vinnou francouzskou pálenku Armagnac, cherry, tokaj nebo portské.

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz