Nový zámek Chodová Planá

Pohraniční stráže, 348 13, Chodová Planá, Tel.: +420 724 523 958, pekny.oi30@lesycr.cz
Chodová Planá/Památky - Chodová Planá


Popis místa
Na rozdíl od jiných zámeckých památek v České republice stojí velký neorenesanční zámek v západočeské Chodové Plané poměrně krátce, a to teprve od roku 1904, kdy stavbu dokončil místní architekt Thomas Thuner. Občanské sdružení „Občané pro rozvoj a prosperitu areálu zámku Chodová Planá“ pracuje na postupné rekonstrukci zámku. V současnosti je zámek tedy přístupný jen při konání kulturních akcí.

Pohraniční stráže, 348 13, Chodová Planá
Telefon: +420 724 523 958
E-mail: pekny.oi30@lesycr.cz
Web: http://www.zamek-chodova-plana.cz

Naplánovat trasu

Zdejší zámecký park byl vybudován ještě před samotnou výstavbou sídla, a to hrabětem Hansem Ernstem von Berchem-Haimhausen. Park zahrnuje i starý židovský hřbitov, a kdysi obsahoval řadu romantických staveb, které však po válce zanikly. Zámecký objekt, zahalen vysokými stromy, je dnes veřejnosti nepřístupný.

Koncem 19. století za Jana Arnošta byly zahájeny přípravy na stavbu nového sídla v Chodové Plané. Stavět se však začalo až za hraběte Hanse Ernsta von Berchem–Haimhausena v letech 1902 až 1904 podle projektu vídeňského architekta R. Feldscharka. Zámecký objekt však postavil plánský architekt Thomas Thuner.

Po 2. světové válce přešel zámek do majetku státu a v 50. letech se budova i velká část zámeckého parku staly vojenskými prostory pro plánskou rotu Pohraniční stráže. Vojenský útvar zde působil až do roku 1990.

Dne 16. března 2006 byl zámek předán do majetku obce Chodová Planá a probíhá zde pomalá rekonstrukce. Zámek se svými částmi byl zapsán do státního seznamu nemovitých kulturních památek. Do budoucna se počítá s jeho přestavbou na lázeňský komplex nebo jinou občanskou vybavenost dle rozhodnutí obce.

V současnosti zde probíhá pomalá rekonstrukce. Objekt není památkově chráněn, pouze některé fresky a stropní kazety.

Zámek je přístupný jen při konání různých kulturních akcí. Běžně nepřístupný.

„Občané pro rozvoj a prosperitu areálu zámku Chodová Planá“

Více zde: http://www.zamek-chodova-plana.cz/o-nas/
Vytvořte si vlastní stránky zdarma: http://www.webnode.cz


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz