Hrad Pirkenštejn

Rataje nad Sázavou, 285 07, Rataje nad Sázavou
Rataje nad Sázavou/Památky - Rataje nad Sázavou


Popis místa
Hrad Pirkenštejn najdete na skále nad řekou Sázavou na okraji Ratají nad Sázavou. Zachovalý hrad ze 14. století je krásnou místní dominantou, v současnosti je však pro veřejnost nepřístupný. Svým umístěním na skále však stále dotváří charakteristické sázavské panorama.

Rataje nad Sázavou, 285 07, Rataje nad Sázavou
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Hrad byl založen již v první polovině 14. století. Na počátku 18. století byl přebudován na faru a dlouho sloužil tomuto účelu. V současnosti je hrad opuštěný a pro veřejnost nepřístupný. 

Hrad byl vystavěn nedaleko starší tvrze v první polovině 14. století a jeho pravděpodobným zakladatelem byl Jindřich z Lipé.

V tu dobu již v Ratajích stál horní hrad, který byl později přestavěn na zámek. V první polovině následujícího století jej vlastnil známý politik a válečník, Hynek Ptáček z Pirkenštejna, jenž zde také v roce 1444 zemřel. Koncem 15. a v průběhu 16. století hrad spravovali Švamberkové a Malešičtí z Černožic, kteří zajistili již zmiňovanou přestavbu horního hradu na renesanční zámek. Od těch dob značně poklesl význam starého dolního hradu Pirkenštejna a ten začal pustnout.

V průběhu selského povstání v roce 1627 byl Pirkenštejn pobořen. V roce 1636 jej získali páni z Talmberka.  Počátkem 18. století byl hrad, tehdy již dosti zchátralý, aktivitou hraběte Oktaviána Kinského upraven na faru a v hradní věži byla vybudována zvonice.

Jako sázavská fara sloužil hrad až do nedávné doby. V současnosti je fara opuštěna, hrad je nevyužíván a je veřejnosti nepřístupný.

Objekt je pro veřejnost uzavřen.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz