Hrad Houska

Houska, 472 01, Houska, Tel.: +420 728 351 101, houska.kastelan@centrum.cz
Houska/Památky - Houska


Popis místa
Tento hrad na Kokořínsku je dnes zajímavý především tím, že je velmi dobře zachován – patří k nejlépe dochovaným památkám svého druhu u nás. I jeho novodobá historie je pestrá: v období protektorátu sloužil jako oblastní štáb SS a za komunismu se zapsal do historie českého disentu jako místo, kde vznikla jedna z prvních nahrávek legendárních Plastic People of the Universe.

Houska, 472 01, Houska
Telefon: +420 728 351 101
E-mail: houska.kastelan@centrum.cz
Web: http://www.hradhouska.cz/

Naplánovat trasu

Hrad Houska je renesančně přestavený gotický hrad, který leží ve východní části Kokořínských lesů. Původně královský hrad, který nechal postavit Přemysl Otakar II., záhy přešel do majetku šlechty. Hrad Houska patří dnes k nejlépe dochovaným památkám svého druhu.

Historické prameny tento hrad poprvé zmiňují kolem roku 1316 jako majetek Hynka z Dubé. V 15. a 16. století hrad rychle mění majitele, z nichž stojí za zmínku například Albrecht z Valdštejna, který jej, stejně jako mnoho dalších hradů a zámků, získal velice výhodně jako konfiskát. V 18. století hrad získává rod Kouniců, který jej kolem roku 1823 nechává přebudovat v renesančním duchu.

Zajímavou etapou historie hradu Houska je i období druhé světové války. V jeho prostorách sídlil oblastní štáb SS. Kolem roku 1943 se do hradu stěhují archiválie Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tzv. RSHA, jejichž součástí jsou především židovské a zednářské knihy. Po válce se tyto sbírky dostávají do držení Židovského muzea v Praze. Kolem roku 1974 se na hradě koná happening, při kterém undergroundová kapela Plastic People of the Universe nahrává svou první desku. V té době je správcem hradu evangelický farář a pozdější poslanec dolní komory Parlamentu Svatopluk Karásek.

Na místě dnešního hradu stávala v 9. století jen dřevěná konstrukce. Teprve o mnoho desetiletí později byla přebudována v kamenné hradiště. To věnoval vévoda Pšovanů svému synovi, který se jmenoval Housek. Právě zde je původ jména této památky.
V letech 1270 – 1280 Přemysl Otakar II. rozhodl, že zde založí nedobytný hrad, který bude chránit okolní panství před nepřátelskými nájezdy. Ve stejných letech jako Houska vznikl i nedaleký Bezděz. Na obou hradech se podílela stejná stavební huť (cestercko-burgunská huť), na obou hradech nalezneme podobné architektonické prvky.

Během staletí prošel gotický hrad mnoha stavebními úpravami. Ty způsobily, že dnes na Housce můžete spatřit sloh románský, gotický či prvky slohu renesančního. Renesanční přestavby nejvíce ovlivnily současnou podobu hradu a jeho okolí. Někde se proto možná dočtěte, že Houska je renesanční zámek s prvky gotického hradu. Pro tuto památku je možné použít označení zámek i hrad, obojí je správné.

Za celou existenci vystřídal hrad mnoho majitelů, to mu ve výsledné podobě moc neprospělo. Každý ho vlastnil jen chvíli a tak se nedostávalo času ani peněz na opravy a rekonstrukce. Mezi významné majitele Housky patřili například páni z Dubé, Jan ze Smiřic, Valdštejnové, Veronika ze Sulzu, rod Kouniců a dokonce i princezna Hohenlohe a hraběnka Andrássy.

Do roku 1939 byl hrad využíván jako letní sídlo prezidentem Škodových závodů panem Josefem Šimonkem. Během války sloužil, asi jako většina hradů, německé armádě. Roku 1950 sem byl umístěn archiv Státní knihovny Klementina, který zde sídlil bezmála 40 let. Poté byla Houska předána Instavu Praha a o pár let později byla vrácena v restituci původním majitelům panu Ing. Jaromíru Šimonkovi a paní MUDr. Blance Horové. Právě díky nim byl hrad opraven a roku 1999 otevřen široké veřejnosti.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 10:00 - 17:00
Květen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červen Út - Ne 10:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 10:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 10:00 - 18:00
Září Út - Ne 10:00 - 17:00
Říjen So + Ne 10:00 - 16:00


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz