Státní hrad Bouzov

Bouzov, 783 25, Bouzov, Tel.: +420 585 346 202, bouzov@npu.cz
Bouzov/Památky - Bouzov


Popis místa
Atmosféra tajemna, okultní magie a výjimečná architektura dělají z Bouzova cíl mnoha tisíců turistů. Bouzov je dnes unikátní ukázkou architektury duchu romantismu a novogotiky. Hrad figuruje v mnoha filmových pohádkách, točila se zde například Princezna Fantaghiró. Kromě toho má však i svou temnou stránku, za války okouzlil i říšského vůdce SS Heinricha Himmlera. Hrad je plně zařízen a vybaven obrazy, uměleckými předměty, historickým i na míru vyrobeným nábytkem. Dnešní podobu typického romantického sídla s cimbuřími, arkýři, střílnami a chrliči získal hrad po rozsáhlé přestavbě v letech 1895-1910. Magické kouzlo hradu jej trvale činí vyhledávaným objektem pro pořádání společenských akcí, koncertů, divadelních představení, výstav a svateb.

Bouzov, 783 25, Bouzov
Telefon: +420 585 346 202
E-mail: bouzov@npu.cz
Web: http://www.hrad-bouzov.cz

Naplánovat trasu

Hrad je vystavěn ve stylu německých hradů. Jeho prostory si v období nacistické okupace oblíbil sám velitel SS Heinrich Himmler. Tento subtilní muž s brýlemi a vizáží kavárenského intelektuála se mimo své zvrácené politické kariéry věnoval i shromažďování uloupených uměleckých děl. A právě hrad Bouzov se měl podle něj stát depozitářem pro mnohé z nich.

Podle některých historiků se zde mohl narodit český král a obratný státník Jiří z Poděbrad.

V rámci prohlídky hradních prostor vás jistě zaujme skoro 60 metrů vysoká hradní hláska. Interiéry hradu jsou zařízeny převážně mobiliářem patřícím k majetku Evžena Habsburského. Velice cenná je potom novogotická kaple vyzdobená náhrobními kameny řádových mistrů. Velkolepost místa podtrhují hradní sály, mezi které patří sloupová síň, gotický sál, rytířský sál a lovecká síň.

Hrad si velice oblíbili filmaři, kteří zde natáčeli především pohádky. Například když létající švec přilétá za svou princeznou Jasněnkou, krouží právě nad hradem Bouzovem. Výjimečné exteriéry tohoto hradu podtrhují bohatou výpravu pohádky Princezna Fantaghiró, která vznikla v české koprodukci.

V rámci společenských akcí se tady konají koncerty, poutě nebo jarmarky.

Unikátní jsou dva funkční padací mosty s mříží. Tyto symboly středověku můžete spatřit v provozu jen při slavnostních příležitostech.

 

Hrad Bouzov vznikl na pomezí 13. a 14. století. Jeho prvním známým hradním pánem byl Búz z Búzova. Ke konci 14. století byla pevnost nakrátko v majetku markraběte Jošta, synovce Karla IV. V následujícím století prožíval hrad nejlepší období své existence. Panství hradních pánů z Kunštátu kvetlo a hrad Bouzov se stavebně rozšiřoval. Vznikly nové přístavby, které zvýšily jeho komfort i obranyschopnost.

Období pozdní renesance nemíjí ani Bouzov. Na konci 16. století a počátku 17. století přibyly renesanční interiéry a nové palácové křídlo.

Zlomem pro stavební vývoj hradu je potom rok 1696. V té době se jeho majitelem stává řád německých rytířů. Ti jej nejprve nechali chátrat zhruba až do konce 19. století. Záchrana přišla až po návštěvě velmistra řádu Evžena Habsburského. Ten celý hrad nechal postavit prakticky znovu a dle plánů, které věrně kopírují středověká středomořská, německá a pobaltská sídla křižáckého řádu. Vzniklo tak mnoho nových budov v duchu romantismu a ty staré prošly rekonstrukcí.

V roce 1939 Bouzov zkonfiskovali nacisté, kterým věrně zapadal do schémat o historické výjimečnosti německého národa. Od roku 1945 je pak Bouzov v majetku státu, který jej v roce 1999 prohlásil za národní kulturní památkou.

Významní vlastníci hradu:

Páni z Búzova (asi do roku 1339)

Páni z Kunštátu (asi do roku 1460)

Řád německých rytířů (od roku 1696 do roku 1939)

Přelom 13. a 14. století - Hrad Bouzov založil nejspíš Búz z Bůzova.

1696 - Hrad získává řád německých rytířů.

1895 - Zahájena přestavba hradu na popud Evžena Habsburského.

1939 - Hrad obsazuje Hlavní hospodářský a správní úřad SS, Bouzov se tak stává skladištěm uměleckých děl a majetků.

1945 - Hrad konfiskován československým státem.

Po roce 1989 - Dochází ke snahám o navrácení hradu do majetku řádu německých rytířů. Tyto snahy ale zatím nejsou úspěšné.

  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne 9:00 - 16:00
Květen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 18:00
Září Út - Ne 9:00 - 17:00
Říjen So + Ne 9:00 - 16:00

Hrad se představuje

Hrad se představuje II.

Arcivévodův okruh

Jak se staví "středověký" hrad

Hrad z ptačí perspektivy

Erbovní bestie

Dětská trasa s Ohnivcem



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz