Zámek Dolní Životice

Zámecká, 747 56, Dolní Životice, Tel.: +420 553 786 200, zamek.dolnizivotice@email.cz
Dolní Životice/Památky - Dolní Životice


Popis místa
Zámek v Dolních Životicích tvoří patrová budova na půdoryse písmene L s rozšířenými konci čelního křídla. Byl vystavěný v roce 1721 v barokním stylu, později novogoticky. V současnosti je zámek nově opraven a využíván jako ústav sociální péče pro mentálně postižené.

Zámecká, 747 56, Dolní Životice
Telefon: +420 553 786 200
E-mail: zamek.dolnizivotice@email.cz
Web: http://www.zamekdolnizivotice.cz

Naplánovat trasu

Zámek Dolní Životice je příspěvková organizace, která poskytuje sociální služby dospělým lidem s mentálním, resp. kombinovaným postižením (mentálním a tělesným, mentálním a smyslovým), kteří vyžadují různou míru podpory.

Dolní Životice byly založeny rodem Zibotů před rokem 1200. Tento rod sídlil ve vodní tvrzi, jejíž zbytky jsou v Dolních Životicích dodnes zachovány.

Za svobodného pána Karla Františka Orlíka u laziska byl vybudován barokní zámek a přilehlý park. Tímto činem se dostal do trvalých finančních potíží a jeho synové Karel a Jan Křtitel Orlíkovi nakonec roku 1800 prodávají panství hraběti Janu Larisch-Mönichovi.

Dalším majitelem Dolních Životic z této bohaté a mocné rodiny byl hrabě Jindřich Larisch-Mönich do roku 1897, kdy Životice přešly prodejem do vlastnictví hraběte Kamila Razumovského z rodiny pocházející z okolí Černigova na Ukrajině. Dnes žijí potomci rodiny Razumovských ve Vídni. Odchodem Razumovských z Dolních Životic končí dlouhá linie feudálních držitelů životického, původně panského velkostatku.

Dnes je zámek Dolní Životice příspěvkovou organizací, která poskytuje sociální služby dospělým lidem s mentálním postižením.

Objekt není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz