Žerotínský zámek v Novém Jičíně

28. října, 741 01, Nový Jičín, Tel.: +420 556 701 156, sekretariat@muzeumnj.cz
Nový Jičín/Památky - Nový Jičín


Popis místa
Renesanční Žerotínský zámek stojí v historickém centru města Nový Jičín, které bylo v roce 1967 vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Zámek vznikl během 16. století na místě městského hradu. Po odchodu Žerotínů v 16. století byl zámek využíván pouze ke správním a hospodářským účelům. Dnes v něm sídlí muzeum Novojičínska se stálou expozicí o vývoji kloboučnické módy a historii města. Mezi exponáty patří i klobouky významných osobností jako byli Alois Jirásek nebo František Palacký. V historických sálech zámku se pořádají další sezónní výstavy.

Na místě Žerotínského zámku stával původně opevněný dům z konce 14. století. Roku 1538 zde za Jana z Perštejna vznikl pozdně gotický palác a později raně renesanční budova, ke které byly nově přistavěny konírny. Velké stavební úpravy probíhaly na Žerotínském zámku až do roku 1541, kdy začala budova sloužit správním a hospodářským účelům. Přilehlý zámecký park byl založen koncem 18. století zasypáním obranných valů a příkopů okolo budovy.

Do roku 1815 zde sídlil rod Žerotínů a později rod Kinských, od kterých zámek koupil rakouský stát. V letech 1855 až 1909 sloužil objekt jako ženská trestnice, v té době jediná na Moravě a ve Slezsku.

Zámek tvoří trojkřídlá renesanční budova, u níž se dochovala původní dispozice, a arkádový dvůr, vytvořený na místě původní tvrze. Ve druhé polovině 17. století byly provedeny barokní úpravy a byl sem přemístěn kamenný portál se znakem rodu Žerotínů, který původně zdobil hospodářskou budovu ve dvoře krásenského zámku.

V první polovině 20. století bylo rozhodnuto o demolici zámku, ke které naštěstí nikdy nedošlo. Od roku 1996 se pracuje na rozsáhlé opravě. Dnes zde najdete okresní vlastivědné muzeum s expozicemi, které nabízejí přehled o vývoji kloboučnické módy a historii města. Návštěvnici zde můžou zhlédnout na 600 klobouků, čepic, čepců a přileb od počátku 19. století až do současné doby. V historických sálech zámku se pořádají pravidelné muzejní výstavy.

Otevírací doba viz. Muzeum Novojičínska



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz