Zámek Žamberk

Zámecká, 564 01, Žamberk, Tel.: +420 465 614 225, zamek@zamek.zamberk.cz
Žamberk/Památky - Žamberk


Popis místa
Renesanční zámek Žamberk, kdysi majetek pánů Bubnů z Litic, Windischgrätzů a Parishů, není architektonicky příliš výraznou budovou. K zámku náleží anglický park, který volně přechází v oboru. V létě je to vhodné místo pro procházky, v zimě tudy vedou lyžařské běžecké tratě. V objektu zámku je umístěna škola a zámek není veřejnosti přístupný.

Zámecká, 564 01, Žamberk
Telefon: +420 465 614 225
E-mail: zamek@zamek.zamberk.cz
Web: http://www.zamek.zamberk.cz

Naplánovat trasu

Renesanční Žamberk nechal před rokem 1600 postavit Mikuláš z Bubna a Litic, který zde vytvořil správní sídlo nezávislého žamberského panství. V roce 1643 byl zámek vypálen švédskými vojsky; jeho obnova byla dokončena v roce 1656. Roku 1668 se majitelem panství stal František Adam z Bubna. Toto období přineslo žamberskému zámku největší rozkvět, neboť František Adam přenesl do zámku také správu panství z litického hradu. V letech 1653–1711 nechal provést rozsáhlé barokní úpravy, které se týkaly především interiérů a nádvoří.

Význam Žamberka však po smrti Františka Adama z Bubna roku 1711 poklesl. V roce 1809 celé panství koupil Verian Alfred Windischgrätz, který zámek přestavěl v rokokovém stylu a vzápětí jej prodal Janu Parishovi. Parishové zde nechali provést v letech 1881 až 1925 secesní úpravy, které daly žamberskému zámku současný vzhled. Při těchto pracích byla upravena většina zámeckých interiérů a zámek dostal novou fasádu. Největší změna proběhla na druhém zámeckém nádvoří, na jehož východní straně byl postaven nový secesní vstupní portál, na kterém se podílel sochař František Rous, žamberský rodák. Po druhé světové válce byl zámek zestátněn.

V letech 1987–1991 byl v zámeckém areálu proveden velký stavební zásah. Na západní straně druhého nádvoří byl postaven vícepatrový montovaný objekt internátu pro střední školu, která v zámku sídlí. Tato budova hrubě narušila výhledový prostor do zámeckého parku.

Zámek není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz