Zámek Zlonice

273 71, Zlonice, Tel.: +420 312 591 101, o.zlonice@email.cz
Zlonice/Památky - Zlonice


Popis místa
Zámek se nachází v obci Zlonice, o které je zmínka už v roce 1318, kdy tu sídlil Jaroslav z Libušína, zvaný Medvěd ze Zlonic. Zámek je známý také pod názvem Štaf. Dnes jsou v zámku ve Zlonicích kanceláře, byty a učebny lidové školy umění.

Ves Zlonice, původně královský majetek, je uváděna poprvé r. 1318, kdy tu sídlil na vladyckém statku Jaroslav z Libušína, zvaný Medvěd ze Zlonic.

Na začátku 15. století získali Zlonice jako zástavu páni z Žerotína. V roce 1521 zde byl farářem Václav Hájek z Libočan, který později ve své kronice oslavil Zlonice zmínkou o údajném dobývání zdejšího hradu v r. 856. Zlonice spolu s hradem Štáfem koupil r. 1535 od Albrechta Šlika z Holíče Ondřej Tatek z Kuřího. Manžel jeho dcery Anny, Václav Valkoun z Adlaru, hrad Štáf kolem r. 1560 důkladně přestavěl a přeměnil ho na rodové sídlo.

Svého největšího rozmachu dosáhlo panství za Bohuchvala Valkouna z Adlaru, který se ujal panství v r. 1601 a započal hned s přestavbou dosavadního rodového sídla v renesanční zámek.

Posledním Valkounem na Zlonicích byl Václav Jan Vojtěch, který je držel v l. 1694 – 1707. Břemeno dluhů, do nichž upadl, bylo nakonec tak tíživé, že musel Zlonice prodat hraběti Norbertovi Leopoldovi Libštejnskému z Kolovrat.

Kolovratové drželi Zlonice jen do r. 1721, kdy je koupil hrabě Filip Vchynský z Vchynic. Ten pokračoval ve stavební činnosti svých předchůdců ve Zlonicích a v r. 1735 dokončil stavbu kostela Nanebevzetí P. Marie, kterou provedli F. M. Kaňka a F. Hübner podle návrhů K. I. Dienzenhofera.

Zámek byl sídlem Vchynských (Kinských) do r. 1758, kdy vyhořel. Po požáru byl adaptován na byty a kanceláře. V r. 1883 došlo k dalším úpravám, které setřely renesanční ráz zámku, protože byly zazděny arkády a provedeny i další zásahy do dřívějšího charakteru stavby. Kinští drželi Zlonice až do r. 1945, na využití zámeckého objektu se však nic nezměnilo.

Zámek není široké veřejnosti přístupný. Sídlí zde základní umělecká škola.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz