Zámek Zduchovice

262 63, Zduchovice
Zduchovice/Památky - Zduchovice


Popis místa
Zámek Zduchovice se nachází ve stejnojmené obci přibližně 15 km jihovýchodně od Příbrami. Zámek byl zbudovaný na místě původní tvrze pány z Mitrovic v 17. století. Od roku 1686 patřily k majetku premonstrátského kláštera. V 18. století byl zámek přestavěn a rozšířen o kapli sv. Norberta. Dodnes je dochována patrová budova se zvonicí v areálu dvora.

262 63, Zduchovice
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Za návštěvu stojí také nedaleký Kamýk nad Vltavou.

Zámek vznikl nejspíše za Adama Leopolda Vratislava z Mitrovic někdy v polovině 17. století. V průběhu druhé poloviny tohoto století se majitelé Zduchovic často střídali, a to až do roku 1682, kdy je Jan František z Kaisersteinu vyměnil s Matějem Leopoldem z Rosenfeldu za Olešnou.

Matěj Leopold však zemřel jen o několik měsíců později a dle jeho závěti připadl nakonec roku 1686 jeho majetek kanonii Strahovského premonstrátského kláštera.

Podle mnoha dochovaných zápisů o stavu i průběžných opravách byl poté zámek stále využíván a někdy na počátku 18. století k němu byla ještě přistavěna kaple sv. Norberta.

Zprvu na zdejším dvoře hospodaří strahovští kněží, ale později jej pronajímají různým nájemcům. Do roku 1885 zde hospodařil nájemce pan Nebeský z Příbrami, kterého pak vystřídal nájemce Jan Novák. Za tohoto správce dochází k velkému vzestupu a Jan Novák u zámku zakládá park.

Když Jan roku 1908 zahynul při cestě kočárem z Dobříše, dalším správcem statku se stává František Jiroutek. Posledními majiteli zde byla rodina Havlíkova, když roku 1920 zámek se zbytkem dvora kupuje za pozemkové reformy Karel Havlík. Po roce 1948 se zámek stává majetkem MNV, který zde zbudoval kulturní dům.

Veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz