Zámek Zdonín

Veleliby, 288 02, Dvory
Dvory/Památky - Dvory


Popis místa
Zámek Zdonín leží ve stejnojmenné obci, která se nachází asi 5 km od Nymburka. Jednopatrový novorenesanční zámeček s parkem, ve kterém je umístěna kaplička sv. Ludmily a nachází se zde i studánka s poetickým jménem Liduška, byl postaven v roce 1903 na místě tehdejšího zdonínského dvora. Pojmenován byl po svých původních majitelích pánech z Donína. Po roce 1945 přechází celý areál do majetku Státního statku Zdonín. Dnes je objekt opět v soukromých rukou a pomalu se vzpamatovává z hospodaření JZD.

Veleliby, 288 02, Dvory
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

První zmínka je z roku 1604, kdy se majitelkou zdonínského dvora stává Alžběta Donínská, rozená ze Šternberka, manželka Jindřicha z Donína, tehdejšího majitele Benátek nad Jizerou.

I další osudy zdonínského dvora jsou spjaty z panstvím benátským. To totiž v druhé polovině 17. století získává vdova po císařském generálovi Janu Worthovi, který držel benátské panství od roku 1648, hraběnka Zuzana Marie. Zuzana coby majitelka Benátek nad Jizerou a tím i Zdonína se roku 1687 podruhé vdává za Arnošta Gotfrida hraběte z Schützenu

Purkrabí z Donína

Starý panský rod, jehož předkem byl Jindřich z Rostova. Ten byl roku 1152 jmenován dědičným purkrabím na hradě Doníně v Sasku. Od těch dob se páni z Rostova začali nazývat Purkrabí z Donína.

Od 13. století se Donínové začali usazovat v Čechách. Jedna větev rodu vlastnila v severních Čechách hrady Grabštejn, Lamberk a Valtinov. Jiná větev držela Vildštejn, Okoř a Benátky nad Jizerou. Z této větve pochází Bedřich, který roku 1512 kupuje dražické panství a přenáší své sídlo z Dražic do Benátek, kde si vystavěl nový zámek na kterém Donínové sídlí až do roku 1620.

Jelikož ale byli Donínové velcí přívrženci jednoty bratrské, o svůj majetek po bitvě na Bílé Hoře přicházejí. Obě české věteve rodu vymírají během 17. století. Slezká větev vymírá počátkem století sedmnáctého. Do dnešních časů přežila jen větev slezkoněmecká.

Není veřejnosti přístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz