Zámek Zdechovice

Zdechovice, 533 11, Zdechovice, Tel.: +420 466 936 101, obec@zdechovice.cz
Zdechovice/Památky - Zdechovice


Popis místa
U centra obce Zdechovice je situován empírový zámek. Původně to byla jen tvrz, poté dřevěný zámek, který však v roce 1803 úplně vyhořel a tak byl na jeho místě postaven hrabětem Karlem z Paarů zámek nový. Zámek byl několikrát přestavěn až nakonec získal dnešní empírový vzhled. V současnosti prochází zámek rekonstrukcí.

Původně byl místní zámek tvrzí později přestavěnou v dřevěný zámek. Ten v roce 1803 úplně vyhořel. Nový zámek byl postaven hrabětem Karlem z Paarů. Ten ho roku 1889 prodal Dr. Otto Mettalovi, bývalému profesorovi vyšší hospodářské školy v Libverdě a jeho manželce Amálii, roz. Šebkové. Otto Mettal byl poslancem rakouského sněmu ve Vídni za českou šlechtu a doživotním členem panské poslanecké sněmovny v Praze. U zámku se za působení této rodiny rozkládal park, dílem anglický a dílem francouzský.

V parku byla zelinářská zahrada, dva rybníčky a stádo daňků. Později zde byl zřízen lihovar. Mettal zdejší panství zrekonstruoval a budovu opatřil pěknou věží s hodinami. Do zámku jezdilo tehdy mnoho šlechtických rodin a významných hostů jako třeba prezident Jan G. Masaryk. Majitel zámku měl v oblibě také koně. Manželskému páru se tady narodili čtyři dcery, přičemž Helena se po smrti otce v roce 1923 ujala místo něj vedení zámku.  O tři roky později strhla zámeckou věž a v roce 1932 dává lihovar i s blízkým polem do pronájmu. V roce 1945 je však zajata Němci a odvedena do Mnichova.

Od roku 1951 až do roku 1953 sloužil zámek k ubytování horníků z Chvaletic. Poté se sem přestěhovala vojenská posádka. Pro mužstvo byly postaveny v parku dřevěné baráky, později i byty pro důstojníky. Dne 2. října 1968 přijela do Zdechovic sovětská armáda a československé vojsko muselo zámek opustit. Armáda hospodařila se zámkem i parkem velmi necitelně. Park byl likvidován pohonnými hmotami z těžkých automobilů, které tudy projížděly a bylo zde dokonce postaveno kino pro vojáky. Vojsko zde bylo až do roku 1990.

V současnosti prochází zámek rekonstrukcí. Možnost prohlídky je nutno ověřit v místním informačním centru.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz