Záběhlický zámek

Za potokem, 106 00, Praha 10, Tel.: +420 272 765 825, manor@email.cz
Praha 10/Památky - Praha 10


Popis místa
Zámek v pražských Záběhlicích, dnes chráněný jako kulturní památka, stojí od 17. století na místě gotické tvrze. Po požáru na konci 19. století byl neorenesančně upraven do dnešní podoby. V současnosti zde sídlí administrativní kanceláře. Zámek i přilehlá zahrada jsou v současnosti veřejnosti nepřístupné.

Za potokem, 106 00, Praha 10
Telefon: +420 272 765 825
E-mail: manor@email.cz
Web: http://www.zabehlicky-zamek.cz/

Naplánovat trasu

Na místě dnešního zámku stávala nejméně od konce 14. století druhá záběhlická tvrz. V 17. století byla přestavena na zámek, v době, kdy ji vlastnil saský kníže Julius Jindřich (od roku 1663) nebo některý z následujících majitelů.

Roku 1885 zámek vyhořel a byl majitelem Záběhlic Ludvíkem Korbem z Weidenheimu obnoven. Obnovu realizovali podle projektu Ferdinanda Hauptmanna architekti Cornelius Hauschka a Eduard Rechziegel, kteří tak zámku dali nynější novobarokní podobu.

Na počátku 20. století byl zámek znovu zpustlý. V roce 1907 jej velkostatkář Václav Černý zakoupil a opravil. Za dob socialismu byla zeď zámecké zahrady pobořená a zahrada volně přístupná. Restituovaný objekt se vrátil rodině původních majitelů a slouží dnes jako administrativní objekt.

Podle pověsti se na záběhlickém zámku často zjevovala bílá paní. Vyhnaly ji odtud teprve velké zvony, pořízené do kostela Narození Panny Marie, jejichž zvuk bílá paní nedokázala snést a navždy zmizela

Zámek je veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz