Zámek Vysoká u Příbramě

262 42, Vysoká u Příbramě, Tel.: +420 318 618 115, pamatnik@antonindvorak.cz
Vysoká u Příbramě/Památky - Vysoká u Příbramě


Popis místa
Novorenesanční zámek byl postavený hrabětem V. Kounicem v roce 1878 podle návrhu architekta Čeňka Gregora. Zámek obklopuje 8 ha park, který byl se svým romatickým okolím inspirací. A. Dvořáka běheh jeho častých pobytů zde. Dnes zde má tento slavný skladatel své muzeum. Nejnovější expozice z r. 1994 přibližuje osobnosti původních majitelů manželů Kounicových, rozsáhlejší část informuje návštěvníky o životě, díle a pobytu Antonína Dvořáka ve Vysoké.

262 42, Vysoká u Příbramě
Telefon: +420 318 618 115
E-mail: pamatnik@antonindvorak.cz
Web: http://www.antonindvorak.cz

Naplánovat trasu

Antonín Dvořák pobýval na zámku Vysoká u svého švagra, hraběte Kounice v letech 1881 - 1883. Zámek a jeho okolí se staly inspirací pro mnoho  jeho děl. Po velkém úspěchu v Anglii v roce 1884 dokonce Dvořák koupil nedaleký pozemek se špýcharem, který přestavěl na vilu Rusalka. Zde hospodařil, choval holuby a skládal. 

Z tohoto období vzešly mimo jiné opery Dimitrij, Jakobín, Čert a Káča, Rusalka a Armida, oratorium Svatá Ludmila, kantáta Svatební košile, Requiem, symfonii č. 7 d moll a č. 8 G dur, druhou řadu Slovanských tanců, předehry Domov můj, V přírodě a Karneval, Humoresku, symfonické básně Vodník, Polednice, Zlatý kolovrat, Holoubek, Píseň bohatýrská a další díla.

V roce 1963 zde byla otevřená malá výstava A. Dvořáka. V rozmezí let 1990–1993 byl zámek kvůli rozsáhlé rekonstrukci (zámku i rozsáhlého parku) pro návštěvníky uzavřen. Od roku 1994 je zde stálé muzeum, které zahrnuje celý zámek s knihovnou, koncertní síní, a od roku 2001 ve sklepních prostorách také Galerii Václava Kounice.

Otevírací doba viz. Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz