Zámek Vsetín

Horní náměstí, 755 01, Vsetín, Tel.: +420 571 411 690, muzeum@muzeumvalassko.cz
Vsetín/Památky - Vsetín


Popis místa
Vsetínský zámek stojí v severovýchodní části města nad údolím řeky Vsetínská Bečva, na místě tvrze z poloviny 15. století, která střežila cestu přes údolí řeky do Pováží. Vznik samotného zámku je pak datován kolem roku 1610 a dnes se zde náchází Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně. Z důvodu rekonstrukce vnitřních prostor zámku bude vsetínské muzeum od 1. května 2014 do léta 2015 uzavřeno.

Horní náměstí, 755 01, Vsetín
Telefon: +420 571 411 690
E-mail: muzeum@muzeumvalassko.cz
Web: http://www.muzeumvalassko.cz

Naplánovat trasu

Muzeum regionu Valašsko, které ve Vsetínském zámku sídlí a spravuje ho je příspěvkovou organizací Zlínského kraje. Slučuje vlastivědná muzea ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí.

Spravuje několik památkově chráněných objektů: Vsetínský zámek, zámek Kinských ve Valkém Meziříčí, Lapidárium Trojice a zámecký areál v Lešné.

Návštěvníky zde čeká několik stálých expozic − o historii lidových bouří na Vsetínsku v 17. a 18. století, sbírky ohýbaného nábytku značky Thonet a J. & J. Kohn nebo umělecko-historické sbírky. Kromě toho je zde k vidění etnografická a archeologická expozice z nálezů ze zámeckého sklepení.

Zámek je nejstarší historickou budovou města. Zámek byl postavený v 17. století tehdejším majitelem panství Lukrécií Nekšovou z Landeka a jejím druhým manželem Albrechtem z Valdštejna. Zámek je nejstarší historickou budovou města. Zámek byl postavený v 17. století tehdejším majitelem panství Lukrécií Nekšovou z Landeka a jejím druhým manželem Albrechtem z Valdštejna. Dnešní klasicistní podobu získal vsetínský zámek v letech 1833-1834 za posledního šlechtického majitele Josefa z Wachtlerů. V této době byl založen také přilehlý zámecký park se vzácnými dřevinami.

Posledními soukromými vlastníky zámku od r. 1938 byli Marie Baťová se synem Tomášem. V únoru 1949 byl zámek převzat do národní správy. V padesátých letech, díky nerozvážnému umístění nejrůznějších státních institucí v budově zámku, došlo ke značnému poškození zámeckých interiérů. Proto se v letech 1963 - 1974 muselo přistoupit k nákladné generální opravě budovy, která byla veřejnosti zpřístupněna 9. května 1975. Dnes je zámek kulturním a společenským centrem.

Z důvodu rekonstrukce vnitřních prostor zámku je vsetínské muzeum od 1. května 2014 do podzimu 2015 uzavřeno.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz