Zámek Vřísek (Vítkovec)

470 02, Zahrádky
Zahrádky/Památky - Zahrádky


Popis místa
Renesanční zámeček s gotickými prvky z druhé poloviny 16. století leží v oboře u obce Zahrádky jižně od České Lípy. Jméno „Vřísek“ není původní a je patrně mylné; historické prameny uvádějí „Vítkovec“, „Zischkenberg“ či „Schischkenberg“. Nejasnosti panují i kolem zrodu zámečku. Jistě však víme, že zde pobýval K. H. Mácha.

470 02, Zahrádky
Telefon: Nevyplněno
E-mail: Nevyplněno
Web: Nevyplněno

Naplánovat trasu

Zámek Vřísek vyniká renesanční jednoduchostí a gotickou silou stěn až 1,7 metru, technika zdění je ovšem renesanční. Stavba je situována od severovýchodu k jihozápadu, na délku měří přes 50 metrů a na šířku necelých 12 metrů. K jihovýchodní straně přiléhá válcová věž s točitým schodištěm, které bylo původně jedinou cestou do patra a na půdu.

Historické prameny u tohoto zámku na Českolipsku uvádějí možné variace názvu Vítkovec, Zischkenberg či Schischkenberg (Žižkova hora) – ještě v roce 1930 nedaleko stávala osada Schischkenberg, patřící blízké obci Šváby. Jméno zámečku Zischkenberg poprvé zapsal roku 1594 farář V. Frumald. O názvu Vřísek však historické prameny nehovoří, toto jméno zavedl František Palacký a zdá se, že mylně.

Aby nebylo nejasností dost, je záhadný i samotný zrod zámečku. Na základě zachovalých pískovcových sklepení někteří renomovaní autoři uvádí, že na jeho místě stával původně hrad ze 14. století. Archeologický průzkum ani písemné prameny však tato tvrzení nepotvrdily. Jistý je jen první majitel zámečku a datum vzniku – byl jím Jan z Vartenberka a rok stavby byl 1570.

Dnes je zámek nevyužívaný a veřejnosti nepřístupný.



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz