Zámek Vranov nad Dyjí

Zámecká, 671 03, Vranov nad Dyjí, Tel.: +420 515 296 215, vranov@npu.cz
Vranov nad Dyjí/Památky - Vranov nad Dyjí


Popis místa
Pokud letos vyrazíte na dovolenou či výlet do úrodného jihomoravského kraje, nezapomeňte navštívit barokní skvost - Zámek Vranov nad Dyjí, který se hrdě vypíná na skalnatém ostrohu nad meandrem řeky Dyje. Zámek Vranov nad Dyjí ležící ve stejnojmenné obci ve znojemském okrese byl původně hradem. Zahrál si v několika českých filmech, jako byly Nesmrtelná teta Petra Zelenky či Andělská tvář Zdeňka Trošky.

Zámecká, 671 03, Vranov nad Dyjí
Telefon: +420 515 296 215
E-mail: vranov@npu.cz
Web: http://www.zamek-vranov.cz

Naplánovat trasu

Zámek Vranov nad Dyjí ležící na jižní hranici českého státu asi 110 km od Vídně patří k nejpozoruhodnějším světským stavbám středoevropského baroka. Svým současným vzhledem, který získal při opravách ve 20. století, vysloužil místo v českých filmových pohádkách, jako byly Nesmrtelná teta Petra Zelenky či Andělská tvář Zdeňka Trošky.

Vznikl přestavbou ze zeměpanského románskogotického hradu, který je poprvé připomínaný k roku 1100. Hrad značně utrpěl za třicetileté války, kdy celé město i hrad vypálila švédská vojska.

Současnou podobu mu vtiskli po ničivém požáru v roce 1665 hrabata Althannové. Ti na sklonku 17. století - podle projektu proslulého dvorního architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu - nejdříve postavili a vyzdobili impozantní sál předků, dominující zdejší členité krajině a výtvarně umocňující její osobitý půvab.

 Vzápětí vybudovali zámeckou kapli Nejsvětější Trojice jako jeho ideovou protiváhu. V 18. století pak přestavbu dovršili obytnými budovami čestného dvora. Zámek po nich získali polští Mniszkové, kteří přivedli k nebývalému rozkvětu proslulý vranovský závod na výrobu kameniny a porcelánu. S nimi spříznění hrabata Stadničtí ho drželi až do počátku druhé světové války.

Ve druhé polovině 20. století došlo k rozsáhlým opravám, po kterých byl hrad zpřístupněn pro veřejnost.

Dnes je jako národní kulturní památka situovaná v západní části Národního parku Podyjí v péči českého státu.

Na Vranově se vystřídala řada významných rodů – mezi slavné postavy jeho historie patří například:

  • Jan Lucemburský
  • Jindřich z Lipé
  • pánové z Pernštejna
  • Lichtenburkové
  Otvírací dny Čas
Duben So + Ne + Sv 9:00 - 16:00
Květen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červen Út - Ne 9:00 - 17:00
Červenec Út - Ne 9:00 - 18:00
Srpen Út - Ne 9:00 - 18:00
Září Út - Ne 9:00 - 17:00
Říjen So + Ne + Sv 9:00 - 16:00

 

 



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz